RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

З обміном полонених виникли проблеми: названа неприємна для бойовиків ДНР-ЛНР причина

Ряд полонених, яких Україна планувала передати бойовикам ЛДНР в рамках обміну, попросили виключити їх зі списків.

Про це повідомляє російське видання "КомерсантЪ" з посиланням на свої джерела в контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі.

Так, джерела зазначили, що попросили себе викреслити зі списків близько 40 осіб, за його словами, серед відмовників є як ті, хто не хоче повертатися на окуповані території Донбасу, так і ті, які прийняли рішення відбути покарання згідно з українським законодавством і почати нове життя.

Слід зазначити, що раніше представники бойовиків ЛНР в Мінську закликали зупинити кримінальні справи проти осіб, які були включені в списки на обмін. Українська сторона на це звернення не відреагувала.

"Їх право не мінятись. Їх ніхто не змушує переїжджати. Для нас важливо, щоб була очистка. Щоб всі норми були дотримані і людина була звільнена і користувалася рівними правами, як всі інші громадяни... Залишиться він на території, підконтрольній Києву, або приїде до нас - він може розпоряджатися своєю долею самостійно. Важливо, щоб його не примушували відмовитися від обміну. Це повинно бути підтверджено", - заявили джерела російських журналістів в ЛНР.

В рамках переговорів ТКГ в Мінську було запропоновано, щоб добровільність відмови перевірили представники Червоного хреста. Члени угруповань ЛДНР від цього варіанту відмовилися і стали вимагати, щоб цим займався координатор підгрупи ТКГ з гуманітарних питань Тоні Фріш.

"У нас є довіра до Тоні Фріша. Він, як арбітр, який підтвердить, що відмовник приймав рішення про вихід з обміну сам, нас влаштовує", - заявили члени ЛДНР.

Сам Фріш зазначив, що почне перевірку із зустрічей з відмовниками, але тільки після католицького Різдва 25 грудня.

Раніше заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявляв у Верховній Раді, що обмін полоненими між Росією і Україною може відбутися до 31 грудня. Він зазначив, що обмін до кінця 2019 року сторони обговорюватимуть на відеоконференції між Україною і Росією 20 грудня.

Як повідомляв "Апостроф", раніше українська сторона в ТКГ заявила, що полонені, яких бойовики утримують на окупованому Донбасі, можуть повернутися додому до закінчення 2019 року.