RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Спливло скандальне листування про Boeing, що зазнав катастрофи в Ірані

Американський авіаконцерн Boeing знав про проблеми з літаками моделі 737 Max, але намагався їх приховати від федеральних регуляторів.

Про це повідомляє Financial Times.

Один із співробітників компанії, коментуючи проблеми з комп'ютерною системою управління 737 Max, іронізує, що "цей літак був розроблений клоунами, які знаходяться під наглядом мавп".

Інший пише, що він не дозволив би членам своєї сім'ї літати на літаках цього типу: "Я буду в шоці, якщо FAA сертифікує цей шматок лайна".

У листуванні йдеться, що концерн намагався уникнути навчання пілотів на тренажерах для 737 Max - дорогого і трудомісткого процесу, і користувався лобістськими методами під час виявлення вимог з боку регуляторів.

Ще один працівник скаржиться на ситуацію в компанії: "Я не знаю, як усунути ці речі. Вони системні. Це культура. Очевидно, що наше вище керівництво розуміє дуже мало в цій справі, але при цьому змушує нас виконувати певні цілі".

Керівництво Boeing назвало зміст листування абсолютно неприйнятним і вибачилося за "провокативні заяви" перед регулятором, Конгресом, клієнтами і пасажирами.

Експлуатація Boeing 737 Max була припинена після двох катастроф за участю цієї моделі. У жовтні 2018 року Max 8 розбився в Індонезії, в результаті чого загинули 189 осіб. У березні 2019 го в результаті аварії ще одного авіалайнера в Ефіопії загинули 157 осіб. У грудні Boeing призупинив виробництво цієї моделі.

Boeing визнав, що документи піднімають питання щодо взаємодії з FAA. Однак компанія наполягає, що тренажери 737 MAX працюють як слід. Що стосується листів, їх тон "суперечить цінностям Boeing" і автори будуть покарані в дисциплінарному і іншому порядку.

FAA як і раніше не називає термін відновлення польотів Boeing-737 MAX. Наскільки розкриття внутрішнього листування прискорить вирішення, незрозуміло.

Нагадаємо, що український літак Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні українські авіалінії", на борту якого знаходилися 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, розбився незабаром після вильоту з аеропорту Тегерана (Іран).

Як повідомляв "Апостроф", літак української авіакомпанії МАУ розбився в Ірані в ніч на 8 січня, загорівся перед катастрофою і намагався повернутися в аеропорт.

Крім того, держсекретар США Майк Помпео заявив, що причиною аварії літака Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України" в Ірані могла бути технічна несправність.