RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Готують "компроміс" щодо Донбасу: спливли гучні деталі "ротацій" в Кремлі

Заступник глави Адміністрації президента Росії Дмитро Козак орієнтований на компромісні рішення, що може торкнутися і українсько-російських відносин, зокрема, війни на Донбасі.

Про це розповіли "Апостроф" експерти в галузі політології.

"Перехід Козака в Адміністрацію президента Путіна - це однозначно підвищення і актуалізація його впливу в контексті прийняття рішень. Більш того, це також констатація провалу Суркова, неефективності його лінії щодо України. Козак має репутацію ефективного кризового менеджера, і він в значній мірі орієнтований на компромісні рішення. В цілому для українсько-російських відносин це далеко не найгірший варіант. Адже політика, яку відстоює Козак, в меншій мірі орієнтована на агресію і пряму конфронтацію", - сказав політолог і політтехнолог Андрій Окара.

За його словами, не варто забувати, що "конструктив" в політиці щодо України у виконанні Дмитра Козака все ж залишається конструктивом в чисто кремлівському розумінні цього слова. Тобто з точки зору національних інтересів України він може містити небезпечні речі. Крім того, головним центром прийняття рішень в Росії був, є і буде особисто Володимир Путін, якому властиво діяти відповідно до тільки йому одному відомою логікою.

"Особливих змін в російській політиці чекати не варто. Тиск на Україну триватиме, ескалація залишається вірогідною. Адже від своїх цілей - як короткострокових, так і довгострокових, Росія не відмовляється. Очевидно, керівництво Росії і, в першу чергу, президент Володимир Путін вважає зовнішню політику успішною і має намір її продовжувати. Тому слід очікувати продовження спроб Росії досягти своїх цілей тими ж методами, якими це робилося в минулі роки", - зазначила кандидат політичних наук Олена Снігир.

Джерела "Апострофа" в дипломатичних колах зазначили, що з іншого боку головне завдання ланцюжка Єрмак - Козак полягає в тому, щоб максимально оперативно - протягом 3-4 місяців - вийти на компроміс в питанні Донбасу.

"Є сакральна дата - 9 травня. Саме під неї спробують підігнати досягнення результатів в переговорах щодо ОРДЛО", - підкреслило джерело.

Єдина проблема, на яку звертають увагу дипломати, полягає в тому, що сторони в своєму діалозі наполегливо намагаються слідувати букві Мінських угод, які, як показують події останніх п'яти років, фактично не мають механізму реалізації. Все це, власне, і ризикує завести ситуацію в глухий кут і, в результаті, до нової ескалації конфлікту, яку варто очікувати ближче до літа.

Як повідомляв "Апостроф", Росія не піде на силовий сценарій військового конфлікту на Донбасі , але радіти рано, адже в Кремлі планують дестабілізувати ситуацію по всій Україні.