RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Не підтримував "Кіборгів" і "Донбас": спливли гучні факти про нардепа, який потрапив в скандал з собакою

У мережі звернули увагу на архівне відео з скандальним депутатом від фракції "Слуга народу" Євгенієм Брагарем, де він заявляє, що в Україні не потрібно фінансувати патріотичне кіно.

Про це він заявив в ефірі каналу "Рада".

Зокрема, 24 вересня минулого року, вже будучи нардепом, він заявив, що "Держкіно" не повинно виділяти бюджетні кошти на створення українських фільмів про війну, оскільки вони не приносять прибуток.

"Потрібно розуміти, що головною стратегією кінематографа має бути здійснення успішного комерційно проекту", - сказав він.

Крім цього, Брагар висловив сумніви в ефективності великого фінансування українського кіно. Оскільки, нагадав він, за 2018 рік у прокат вийшло тільки п'ять українських фільмів, які окупили витрати на їх зйомки завдяки касовими зборами. І серед них немає кіно патріотичного жанру.

"Це "Свінгери ", "DZIDZIO: перший раз", які не отримали держфінансування, а також "Шалене весілля" - вони в результаті повернули гроші, і "Я. Ти. Він. Вона", який отримав нормальне фінансування, це "Квартал 95". А єдиний приклад, який я б назвав найуспішнішим, - це мультик "Зачарована принцеса", - вважає нардеп.

А ось в числі "сумнівного фінансування" Брагар вказав підтримку "Держкіно" фільмів "Кіборги" і "Донбас".

"Не дивлячись на те, що ці фільми отримали дуже потужне державне фінансування, вони не вийшли в плюс. Тому що в кіноіндустрії, як і в будь-якому бізнесі, головна стратегія в тому, щоб зробити комерційний привабливий продукт", - заявив він.

Відзначимо, що "Донбас" режисера Сергія Лозниці був номінований на "Оскар" і отримав багато позитивних відгуків на Каннському фестивалі. А "Кіборги" Ахтема Сеітаблаєва теж були відзначені престижними преміями на національному рівні. При цьому, описуючи свій фільм, режисер говорив зовсім про інші цілі, ніж про "комерційний успіх".

"Ми повинні розуміти, що наш ворог не Росія, а путінський режим. На мою думку, я б давав гроші тим жанрам, які в перспективі можуть окупитися. А на патріотичні жанри більшість українців не ходять в кінотеатри. І навіть якщо знімати таке кіно, то не п'ять, а одне на рік. І більше зосередитися на тих жанрах, яким дійсно потрібне державне фінансування", - ще раз підкреслив Брагар.

Як повідомляв "Апостроф", раніше журналісти знайшли і оприлюднили фото собаки, яку пропонував пенсіонерці продати народний депутат від "Слуги народу" Євген Брагар, щоб оплатити рахунки за комуналку.