RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Пропадуть з вітрин: в Україні хочуть прийняти "драконівський" закон про сигарети

З українських прилавків можуть різко прірву все сигарети, а продавати їх будуть тільки тим, хто досяг 21 років.

Як говориться в законопроекті, який зареєстрували на сайті Верховної Ради, обмеження торкнуться і електронних сигарет.

Навіть якщо це просто упаковка або макет - їх потрібно буде прибрати з поля зору. Тільки запитавши продавця можна буде дізнатися, якщо сигарети в продажу.

"Як це буде виглядати. Варто кіоск з написом "тютюн". Ніяких торгових марок, рекламних плакатів. Людина може підійти і конкретно запитати: "Такі-то сигарети є?". Все буде заховано під прилавками. Ніхто нічого не зможе розглянути", - каже в коментарі виданню "Сегодня" Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України.

Також відомо, що пачка сигарет теж буде виглядати по-іншому. Вона буде без яскравих кольорів, візерунків і квіточок, а шрифт для всіх назв буде однаковим.

Електронні сигарети також прирівняють до звичайних, хоча зараз такі сигарети можуть купити навіть школярі. Крім того, купити електронні сигарети зможуть тільки ті, хто досяг 21 років.

Також буде заборонено палити в громадських місцях, а ресторанам, де "раді" курцям електронних сигарет, загрожує штраф до 50 тисяч гривень. Крім того, палити заборонять і на балконах.

Нагадаємо, що місцеві бюджети недоотримують сотні мільйонів гривень податків через картельної змови на ринку тютюнової продукції.