RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Туреччині розкопали "святий ковчег" часів раннього християнства: фото унікальної знахідки

Турецькі археологи в ході розкопок древньої церкви Балатлар в Синопі, на півночі Туреччини, виявили кам'яний ковчег.

Про це повідомляють іноземні ЗМІ.

Знайдений ковчег переданий на зберігання в Археологічний музей Синопа. Він уже отримав неофіційну назву "Святий камінь".

Це добре збережена масивна кам'яна "скриня", кришка якої прикрашена вигравіруваним зображенням християнського хреста. На думку археологів, цей ковчег використовувався для зберігання частинок Хреста Господнього, на якому був розп'ятий Ісус Христос.

Згідно з переказами, цей хрест у IV столітті нашої ери знайшла цариця Олена, мати імператора Костянтина, який першим зробив християнство офіційною релігією. Вона ж заклала традицію відщеплювати від Хреста Господнього фрагменти і передавати їх на зберігання до храмів.

Можливо, саме такі фрагменти і зберігалися в ковчезі візантійської церкви Балатлар. Вона розташована на території однойменного будівельного комплексу. Її історія налічує майже 2300 років. Це найдавніша збережена будівля в Синопі.

Розкопки у цій церкві розпочалися дев'ять років тому за підтримки провінційного міністерства культури і туризму. До речі, вона була зведена на місці колишнього римського храму, який був перебудований у VII столітті нашої ери.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в ході розкопок в районі міста Сіді Габер єгипетські археологи виявили гігантський чорний саркофаг, для вилучення якого знадобилося залучити інженерний підрозділ армії Єгипту.