RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Прощена неділя: історія свята, традиції та прикмети дня

Останню неділю перед Великим постом називають Прощеною,в цьому році вона випадає на 1 березня.

Вважається, що в цей день кожна людина може попросити прощення за всі гріхи і провини, вчинені нею свідомо чи мимоволі за минулий рік.

За переказами, традиція з'явилася в Палестині або Єгипті. Ченці до початку Великого посту йшли в пустелю по одному, де практично без їжі і води проводили 40 днів, наслідуючи приклад Спасителя, щоб посилити подвиг молитви і підготуватися до свята Великодня. Перед дорогою вони просили вибачення за всі образи, розуміючи, що, можливо, бачаться востаннє.

У Прощену неділю в церквах читається Євангеліє з розділом про Нагірну Проповідь, де йдеться про прощення образ. Люди приходять у храм, щоб сповідатися, покаятися в гріхах і причаститися. У цей день просять пробачення у рідних, друзів, знайомих, колег, відпускають образи.

Прощена неділя завершує Масляну. Спечені в Прощену неділю млинці потрібно з'їсти всі до єдиного (вважається, що це принесе щастя сім'ї, згуртує її).

Здійсніть добру справу в цей день - поступіться місцем у громадському транспорті, погодуйте бездомну тварину, переведіть бабусю через дорогу і т.ін.

У цей день відвідують могили рідних, приносять дари покійним, просять у них вибачення, а також оберігати живих від бід і напастей. Не пробачити когось або лихословити в Прощену неділю - погана прикмета.

У народі вірили: яка погода на Прощену неділю, такою вона буде і на Великдень. Якщо напередодні Великого посту буде хороша ясна і тепла погода, то і весна буде такою ж, можна чекати хороший урожай.