RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Великий піст: що можна, а що не можна їсти

Великий піст, який розпочався 2 березня і триватиме до 18 квітня, вважається найдовшим і найбільш строгим у плані обмежень з усіх багатоденних постів. Він був встановлений у перші століття християнства в пам'ять про те, як Ісус 40 днів голодував у пустелі перед виходом на проповідь.

Під час Великого посту під повну заборону з їжі підпадають м'ясо, молоко, яйця, сир, сметана, сир, тваринне масло, здобний хліб, випічка. Заборонено алкоголь; тільки в деякі дні дозволяється вино. Особливо строгі правила дотримуються в перший і останній тижні посту.

Вважається, що в перший день Великого посту потрібно повністю відмовлятися від їжі, але все ж, якщо здоров'я цього не дозволяє, потрібно віддати перевагу стравам, які дозволені протягом всього посту: це свіжі, сушені і солоні овочі і фрукти, хліб, мед, горіхи, гаряча їжа.

У суботу та неділю кожного тижня посту можна їсти гарячу їжу з рослинною олією. Протягом посту можна пити воду, компоти, соки, чаї, каву.

Послаблення в раціоні робиться для трьох днів - Благовіщення (7 квітня), Лазаревої суботи (11 квітня) і Вербної неділі (12 квітня). У Благовіщення і Вербну неділю дозволено додати в раціон рибу; а в Лазареву суботу - рибну ікру.

З 13 по 16 квітня можна вживати в їжу тільки хліб, фрукти, овочі, компоти. В останню п'ятницю перед Великоднем, 17 квітня, рекомендується зовсім утриматися від їжі. 18 квітня дозволена гаряча їжа з рослинним маслом

Варто додати, що дотримання посту носить рекомендаційний характер, так як бувають ситуації, коли людина в силу стану здоров'я або інших життєвих обставин не може виключити м'ясо і молочні продукти з раціону. За словами священнослужителів, суть Великого посту не тільки в строгій дієті, але і в спілкуванні з Богом, молитвах.