RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Клієнт НАЗК: ЗМІ розказали, які квартири не задекларував екс-глава "Автодоріг" Гриненко

Глава "Всеукраїнської дорожньої асоціації" Артем Гриненко під час роботи в ДАК "Автомобільні дороги України" в 2016-2017 зміг заробити на 4 квартири і забував декларувати своє майно і дружини, тому може бути притягнутий до відповідальності Національним агентством по запобіганню корупції.

Про це пише From-UA.

У ЗМІ стверджують, що Гриненко очолював ДАК "Автомобільні дороги України" за протекцією народного депутата Артура Герасимова з липня 2016 по травень 2017 року. До вступу на посаду його витрати не відповідали зарплаті - доходи Гриненко з 2010 по 2014 рік становили в середньому близько 1900 грн на місяць, а його дружини Марини Сапегіної - близько 3300 грн. Незважаючи на це, в 2015, майже відразу після переїзду до Києва, сім'я купила без кредиту двокімнатну квартиру на Позняках площею 67,2 кв м вартістю 1,274 млн грн.

На посаді в. о. глави ДАК "Автодороги України", Гриненко подавав декларацію тричі - за підсумками 2016 року, перед звільненням у 2017 році і після звільнення в 2018. У жодній з цих декларацій він не вказав наявність у його дружини Марини Сапегіної майна - двокімнатної квартири в Лисичанську на вулиці Калініна.

Аналогічно вчинив сам Артем Гриненко із земельною ділянкою в Ясинуватському районі Донецької області (підконтрольне Україні с. Первомайське), який зник з останньої декларації, не перетворившись на доходи декларанта.

Також журналістам вдалося з'ясувати, що з 2016 по 2019 рік Гриненко користувався квартирою в Києві в районі Нивок. У декларації не зазначена і машина Volvo XC60 вартістю близько $ 40 тис, записана на батька, якою регулярно користувалися Гриненко з дружиною.

Ще одне незадеклароване придбання - квартира в ЖК "Покровський посад" біля посольства Азербайджану. Виявилося, що це житло площею 122 кв м і вартістю 5,111 млн грн Гриненки придбали в травні 2017 року, коли Артем тільки звільнився з "Автодоріг". Власником його стала домробітниця Гриненка, прописана в Донецьку. Після покупки квартири, вона виписала на подружжя довіреність з правом відчужувати квартиру на Глибочицькій.

За аналогічною схемою оформили квартиру в ЖК "Академ-парк" по просп. Вернадського, 24 на мешканку Макіївки. Житло купили в 2016 році, коли Гриненко "зайшов" у "Автодороги", а в 2017-2018 його мати, Любов Гриненко, намагалася це житло продати через інтернет. Також на матір Артем Гриненко оформив житло по вул. Герцена, 35 в Києві у районі КІМО в ЖК "Герцен-парк" площею 68 кв м в березні 2017 роки (син продовжував працювати в держкомпанії). І уникнув декларування.

Таким чином після завершення кар'єри в ДАК "Автомобільні дороги України" Артем Гриненко повинен був пояснити походження додатково майна на майже $400 тис (4 квартири і авто у користуванні), а також пояснити недекларування земельної ділянки під Донецьком та квартири дружини в Лисичанську.

Кримінальний кодекс передбачає покарання за недостовірне декларування у вигляді тюремного терміну до 2 років. Також можна починати досудове розслідування по ст. 364 "зловживання владою або службовим становищем" (до 6 років позбавлення волі), говориться в матеріалі.