RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У ЗМІ розповіли, хто винен в зупинці е-кабінету забудовника ДАБІ

Мінцифри вимушено призупинила роботу е-кабінету забудовника через втручання в роботу аферистів.

Про це пише видання "Дело".

Так, розрекламований урядом Олексія Гончарука е-кабінет забудовника зараз не працює.

"При вході на сайті ДАБІ в опцію "Адміністративні електронні послуги" і, відповідно, до "Електронного кабінету замовника будівництва" з'являється напис "Ведуться технічні роботи. Робота кабінету буде відновлена найближчим часом. Приносимо вибачення". Це результат епопеї, яка почалася в грудні минулого року, коли колишні прем'єр Олексій Гончарук, голова Мінрегіону Альона Бабак і в.о. голови ДАБІ Олександр Строкач урочисто презентували "е-кабінет забудовника" і заявляли, що жити стало веселіше" , - пише "Дело".

Видання, з посиланням на джерело в Мінцифри, пише, що ідея е-кабінету забудовника, яка належить колишньому співробітнику BRDO, екс-представнику уряду Гончарука в Раді нардепу Олені Шуляк, почала давати збої через те, що автори новації непрофесійно прописали техзавдання. У Шуляк не врахували вплив на роботу е-кабінету Реєстру дозвільних документів, який був створений при екс-главі ДАБІ Олексія Кудрявцева.

За даними видання, Реєстр, який адмініструвала приватна фірма, працював через "прокладку", яка дозволяла контролювати наповнення Реєстру "третім особам" і після відставки Кудрявцева.

"За ідеєю "е-кабінет" повинен був бути безпосередньо пов'язаний з Реєстром дозвільних документів. За допомогою Реєстру повинна була здійснюватися і автоматична перевірка достовірності даних, які надходять з "е-кабінету". Але перевірки не здійснюються", - пише ЗМІ.

"Уроджений" недолік системи дозволяє аферистам видавати великі будівельні об'єкти за малі - класу СС1, які і дозволяється починати будувати, а потім і вводити в експлуатацію декларативним способом через е-кабінет. Так, наприклад, в кінці лютого в Миколаєві 8-поверховий будинок намагалися видати за чотириповерхівку і ввести в експлуатацію, а в Києві в середині березня подібна ситуація виникла з десятиповерховим будинком на Подолі, пише видання.

У зв'язку з цим Мінцифри було змушене призупинити роботу е-кабінету, щоб розібратися і з його роботою, і з роботою Реєстру дозвільних документів.

"У ситуації з е-кабінетом і Реєстром маємо те, що "некомпетентними профанами "скористалися" недобросовісні чиновники". Простота іноді гірша за крадіжку", - підводить підсумок видання.