RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Україна переходить на літній час: 7 порад, як зберегти хороше самопочуття

У ніч на неділю, 29 березня, в Україні переходять на літній час. Стрілки годинників переведуть на годину вперед о 3 ранку.

"Апостроф" зібрав рекомендації, як без стресу для організму пережити цей час.

По-перше, фахівці радять не займатися самонавіюванням, уявляючи собі труднощі з переходом на новий ритм. Для здорової людини зрушення на одну годину - не повинне бути відчутним. Якщо людина веде здоровий спосіб життя, вчасно харчується, лягає спати, займається фізичною активністю, не має шкідливих звичок, то для неї такі зміни пройдуть невідчутно. Якщо ж недостатньо добре самопочуття не проходить протягом двох-трьох тижнів, потрібно звернутися до лікаря.

Другий спосіб - компенсувати "украдену" годину сну. Для цього протягом тижня, який настає до переведення годинників, треба вставати пізніше, ніж звичайно, але при цьому лягати раніше - плавно зміщуючи час по 15-20 хвилин. Таким чином організм зможе адаптуватися до зрушення в розпорядку дня. Щоб як слід висипатися, в кімнаті повинно бути темно, тихо і прохолодно - не більше 20 градусів тепла.

По-третє, фахівці радять правильно організувати харчування в цей період: не вживати на ніч тонізуючих напоїв (чай, кава, алкоголь), а також не курити. Останній прийом їжі повинен бути не менш ніж за 2 години до сну. Не варто їсти на ніч жирне, гостре, поменше солодкого. Ефект від переведення годинників збільшується весняним авітамінозом, тому варто пройти вітамінний комплекс.

Четверта порада - не сидіти перед сном перед екранами телевізора і ноутбука, за годину до сну - потрібно обов'язково відключити всі гаджети. Вважається, що електромагнітні випромінювання погано впливають на роботу епіфіза - ділянки головного мозку, яка відповідає за регуляцію біоритмів людини.

По-п'яте. Не можна навантажувати тіло і мозок надміру. За два-три дні до переведення годинників і протягом наступного тижня слід уникати стресу і знижувати навантаження на мозок і нервову систему. Релаксуйте, спілкуйтеся з хорошими людьми, слухайте улюблену музику, думайте про хороше. Дотримуйтеся спокійного режиму дня, не перевантажуйте себе непомірними обсягами роботи. Намагайтеся знаходити час для відпочинку протягом дня.

Шоста порада - більше гуляти на свіжому повітрі, особливо з ранку, коли повітря чистіше, більш вологе, за ніч осідає денна пилюка. Щоб прокинутися вранці було легше, можна прийняти контрастний душ і зробити зарядку.

І нарешті останнє - можна придумати собі власний рецепт ранкового пробудження: включати веселу музику, підбадьоритися склянкою води з декількома краплями лимонного соку, з'їсти яблуко за півгодини до їжі, апельсиновий сік або кілька часточок апельсина, шматочок чорного шоколаду (кава діє не відразу і ненадовго) .

Як раніше повідомляв "Апостроф", в ніч на 27 жовтня в Україні перевели стрілки годинників на зимовий час.