RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​"Тюремний" карантин без тестів: як бойовики ЛНР утримують людей з підозрою на коронавірус

На окупованому Донбасі погіршується ситуація з поширенням коронавірусу: бойовики примусово госпіталізують людей з підозрою на COVID-19.

Про це повідомляє видання "Новое время".

Число жертв коронавірусу наближається до 30 тисяч: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

27 березня Людмила Денисова, уповноважена Верховної Ради з прав людини, заявила, що на окупованих територіях вже більше 800 людей звернулися за медичною допомогою. Люди прийшли до лікарів з ознаками ГРВІ. З них близько 150, нібито, госпіталізовані з підозрою на пневмонію.

Перевірити цю інформацію неможливо, оскільки у української сторони немає доступу до офіційних даних з ОРДЛО.

Джерела видання розповіли, що глава так званої ЛНР Леонід Пасічник нещодавно підписав "указ" про те, що місцевих жителів, які повернулися на окуповані території із зарубіжних держав з високою температурою або ознаками респіраторної інфекції, будуть примусово госпіталізувати. А тих, у кого немає температури, відправлять в обсерваційні відділення на 14 днів. З 23 березня в'їзд на непідконтрольну територію Луганської області з боку України "указом Пасічника" було повністю заборонено.

Жителі окупованого Донбасу поділилися, що людей, які повернулися з-за кордону в ЛНР, на машині швидкої допомоги в супроводі міліцейського патруля відправляли в одну з лікарень неподалік від Луганська, - на двотижневу обсервацію. Це чимось нагадує ситуацію, в якій опинилися українці, які повернулися з Уханю, - вони добровільно погодилися провести карантин в медцентрі Нових Санжар Полтавської області.

Але в ЛНР обсервація не добровільна, а примусова: самоізолюватись вдома не можна, обов'язково потрібно перебувати в лікарні. Про існування "указу Пасічника" люди, які в'їхали в ЛНР, навіть не знали і не відразу змогли повідомити родичам про те, що їх відправили в лікарню на двотижневий карантин.

За словами джерел, побут однієї з лікарень ЛНР, в якій людей розмістили на примусову обсервацію тільки за те, що вони прибули з-за кордону (але не мають ні температури, ні симптомів захворювання), виглядає так, ніби мова йде про в'язницю.

"З палат дозволено виходити тільки в туалет або душ, - нібито з метою мінімізації ризиків можливого зараження інших постояльців карантину. Але проблема в тому, що на всю лікарню працює всього лише один санвузол і одна душова. Черга до вбиральні - мінімум п'ять-шість чоловік, а в душ очікування розтягується на кілька годин", - йдеться в повідомленні.

Через це виникають постійні сварки і конфлікти між медперсоналом і постояльцями карантину. При цьому в лікарні є проблеми з сантехнікою, через що в коридорах постійно стоять калюжі води. Більшість пацієнтів обурені примусовим карантином, неможливістю замінити його добровільною самоізоляцією, а також хамською поведінкою чергового лікаря.

Ставлення медиків ЛНР до людей, підозрюваних в зараженні коронавірусом після відвідування зарубіжних країн, вкрай недоброзичливе. Але вони намагаються виконувати всі рекомендації по карантину. Медобстеження "підозрюваних" - це контроль температури (двічі в день), аналіз крові, посів з носа і горла. Експрес-тестів на коронавірус ніхто не робить - їх просто немає.

Кожному, хто прибув у медцентр видається одна чотиришарова маска на обличчя. Більше не дають - дефіцит. Хоча співробітники міліції, які охороняють лікарню з вулиці, ходять в масках поголовно. Самі медики брали людей на карантин в захисних костюмах, потім же переодяглися в звичайні медичні халати.

"Кілька разів на день в кожній палаті проводиться вологе прибирання з допомогою деяких дезінфікуючих засобів. Але пластикові вікна не відкриваються - відірвані ручки, тому неможливо провітрити приміщення. З ручками в лікарні взагалі біда - їх немає ні на вікнах, ні в туалеті, ні в душовій", - йдеться в повідомленні.

Також у кожного пацієнта повинні бути свої мило, рушники та туалетний папір - в лікарні цього не дають. Але всіх відразу попереджають: навіть якщо після двох тижнів у лікарні люди не захворіють і у них не виявляться симптоми коронавірусу, нічого з палати забрати не дадуть.

В цілому, не дивлячись епідемію, що насувається життя в Луганську залишається колишнім: магазини, кафе і ресторани працюють в звичайному режимі.

Детальніше про спалах коронавірусу на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": Лікарні забиті пацієнтами, пенсію брати нізвідки: як живе Донецьк в епоху коронавірусу.