RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лікарні забиті пацієнтами, пенсію брати нізвідки: як живе Донецьк в епоху коронавірусу

Як живе окупаційний Донецьк в епоху коронавірусу

Як живе окупаційний Донецьк в епоху коронавірусу Фото: Getty images

Причетність до всесвітньої паніки з приводу коронавірусної інфекції у Донецьку виражається трохи дивно. Місцева "влада" рапортує про відсутність на "території ДНР" заражених, уїдливо плює у бік міністра внутрішніх справ України Авакова, який заявив про 12 заражених (при цьому тест-систем на коронавірус на окупованих територіях не було до останнього моменту), і вводить-виводить дивні запобіжні заходи. Як Донецьк живе в епоху коронавірусу, - дізнавався "Апостроф"

У вівторок ввечері школярів і студентів нарешті офіційно відправили на карантин іменем "міністерства освіти", а ближче до півночі передумали. Природно, вранці донецькі школи були заповнені на третину - роз'яснити о 7 годині ранку сонним дітям, що їх вчорашня радість була передчасною, вдалося не всім батькам. Тому вирішили три дні, які залишилися до канікул, призначити "вільними до відвідування" - хто бажає вчитися, хай прийде, від інших - заява на ім'я директора школи.

Вузам сказали, нехай самі вирішують - вчитися чи ні. "Донецькому національному університету" гаряче рекомендували "ні", оскільки одна зі студенток факультету іноземних мов потрапила в лікарню з підозрою на коронавірус. І хоча симптомів не знайшли - залишили полежати для профілактики тиждень, а всім, з ким студентка спілкувалася, рекомендували пройти медобстеження. У корпусах факультетів миють стіни і двері з хлоркою (до слова, водопровідна вода в різних районах Донецька дуже сильно віддає хлором), а в бухгалтерію, деканат і ректорат вхід стороннім взагалі заборонений. Як і в головний корпус університету.

Читайте: Транспортний хаос і черга в крематорії: як коронавірус перетворює життя на "пекло" - свіжий огляд

"Влада республік" закликає не їздити на підконтрольну територію України, бо там епідемія коронавірусу. Однак там, на підконтрольній - пенсії, продукти і ліки. Як же не їздити? Пенсіонери в шоці: вони не отримують українську пенсію і їм доведеться виживати на копійчану допомогу "республіки"...

"Я не уявляю, як ми будемо викручуватися, - каже мешканка Донецька Анна Миколаївна. - Звичайно, у нас трошки відкладено української гривні, але я не впевнена, що її вистачить на два місяці. Карантин же можуть і продовжити? Заощаджень явно не вистачить, особливо якщо піднімуться ціни на продукти. А вони, найімовірніше, піднімуться, бо кажуть, що обмежують постачання з Росії. Самі себе ми не прогодуємо (привіт всім, хто кричав, що Донбас годує всю Україну), тому я чекаю швидкого дефіциту і зростання цін. Схоже, ми опинилися в гетто, звідки немає виходу…"

Місто ДонецькФото: Getty images

Виходу, дійсно, немає: проїхати через лінію розмежування можна, тільки якщо в паспорті стоїть постійна реєстрація на підконтрольній території. А в довідці переселенця реєстрація тимчасова - така не піде.

"Але я чула, що якщо випадок екстрений, наприклад, помер хтось із рідних, то пропускають з Донецька і назад", - додає Анна Миколаївна.

В сторону Росії ті, хто вважає себе "жителями ДНР", дивилися з надією - не заборонить же вона своїм майже "громадянам" приїжджати на нову батьківщину, куди так прагнули останні шість років? А ось взяла і заборонила! До 1 травня в Росію можуть поїхати тільки власники російського паспорта. Всім іншим - до побачення. Так-так, і тим, хто гордо трясе книжечкою з написом "паспорт ДНР".

"Ось і вся ціна вашого "паспорта", - написав хтось у соцмережах і його навіть не особливо обзивали - лайкали винувато та й все".

Читайте: Хоч щось хороше: вчені знайшли позитивні наслідки коронавірусу

Поки в Донецьку зберігається відносно спокійна обстановка. Ну, потроху підчищають магазинні полиці у відділах бакалії, круп, консервів. Багато не вийде, бо грошей не надто й вистачить. Вулиці навіть в центрі порожні. У масках майже нікого немає, нехтують ними навіть деякі лікарі.

"Ну немає масок в аптеках, шийте самі з марлі!" - невдоволено кидає мешканка Донецьку в автобусі своєму співрозмовнику у телефоні.

А Росія заборонила ввезення марлі в ДНР. З чого шити - ось питання...

З підозрою на коронавірус в сусідній ЛНР вдома сидить 22 людини, в ДНР - троє спостерігаються в лікарнях, четверо вже отримали негативні результати. Начебто всі живі... Але це зі слів "влади", а як йдуть справи насправді - невідомо. "Міністр охорони здоров'я ДНР" Ольга Долгошапко раптом ні з того ні з сього на днях заявила, що з початку цього року (менш ніж за три місяці) у "республіці" від "свинячого грипу" (H1N1) померли 43 людини. У Донецьку здригнулися - про ці смерті ніде ніхто не повідомляв, та й з чого б це раптом такі відомості в розпал такої ситуації?..

Цех з пошиття масок, ДонецькФото: Getty images

"Так, може, нам ще багато чого не повідомляють? Замовчують реальний стан справ?" - хвилюється пенсіонер Анатолій Сергійович.

Що не замовчують - так це відсутність тест-систем. Вони начебто з'явилися в черговому "гуманітарному конвої" з Росії, але з'явилися - і зникли. Або не з'явилися. У всякому разі, ніхто їх народу не показував, заспокоював і нічого не пояснював.

"Лікарні забиті пацієнтами з важкими бронхітами і пневмонією. Їх просто колосальна кількість, - каже лікар інкогніто. - Рятуємо крапельницями, як можемо".

Ті, хто здоровий, клянеться, що не боїться ніяких коронавірусів - а вся ця паніка проходить повз них. Намагаються жартувати і шукають кумедні меми у соцмережах на цю тему. Ходять без масок і без шапки, незважаючи на похолодання. Але визнають: Донецьк неабияк спорожнів.

"Дуже схоже на 2014-й рік. Порожньо і незатишно", - говорять донеччани.

При цьому заклади працюють, кафе і ресторани відкриті, торгові центри шумлять і крутять музику біля входу. Відвідувачів, правда, мало. Трохи моторошно. Подивимося, як буде далі...

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу