RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Теплий Олексій: історія свята і головні заборони

У понеділок, 30 березня, православні християни в Україні відзначають день святого Олексія, чоловіка божого.

Це свято в народі називають "теплим Олексієм", оскільки в цей день зазвичай уже встановлюється тепла весняна погода.

У день Теплого Олексія за традицією збирають березовий сік, який, як вважають, саме в цей день має особливу силу і енергію. Крім того, жінки вмивалися талою водою, вважаючи, що вона подарує їм красу і молодість.

Можна збирати і березові бруньки - їх використовують для приготування лікувального чаю, а також цілющих настоянок. Раніше в цей день жінки збирали талу воду і вмивалися нею, наділяючи її магічними свойствам- дарувати красу і молодість. У цій воді мили голову, прали. А ввечері сім'я збиралася за вечерею і проводжала зиму. Господині занурювали в водоймах пряжу, щоб вона була міцною.

Святий Олексій, якого шанують в цей день, жив в Римі в IV столітті в знатній сім'ї, проте відмовився від достатку і став аскетом в місті Едессі в Малій Азії. Залишок життя він провів в молитвах і смиренні, заслуживши прізвисько "чоловіка божого".

За традицією, віруючі люди звертаються до святого Олексія з побажаннями про гарну теплу погоду і добрий врожай. Раніше в цей день незаміжні дівчата дарували бідним сорочки, щоб до них скоро заглянули в гості свати. Було поширене гадання з вербовим прутиком, яким треба було торкнутися вподобаного хлопця.

Серед головних заборон в цей день - не давати в борг хліб і гроші, особливо, якщо в будинку є немовля. Повір'я говорить, що з цим можна віддати щасливу долю малюка.

Працювати в день Олексія було не прийнято, можна було тільки готувати інвентар до польових робіт. У цей день не рушали в довгі поїздки, особливо якщо Теплий Олексій випадав в понеділок - це вважалося надзвичайно поганою прикметою.

А ось почути, як на Теплого Олексія співає вівсянка вважалося великим везінням - весь рік будеш веселим!

Як раніше повідомляв "Апостроф", 1 березня в Україні відзначали Прощену неділю - день, коли треба просити вибачення за всі заподіяні кривди.