RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Альтернатива є: названо дієві методи зниження шкоди від куріння

За офіційними даними Держстату, на даний момент кількість курців в Україні становить 5,6 млн осіб. З них понад 62% хочуть позбутися цієї звички, а 500 тис. щорічно кидають курити, заявляє МОЗ.

Разом з тим, спостерігається глобальна тенденція переходу на альтернативні бездимні продукти.

Науковці підтверджують актуальність та дієвість альтернативних методів зниження шкоди від куріння. Так, в дослідженні Royal College of Physicians вчені наголошують на тому, що нікотинозамісна терапія (НЗТ) та електронні сигарети разом з професійною медичною підтримкою значно знижують ризик для здоров’я та є потенційно менш шкідливими порівняно зі звичайними сигаретами. Це пояснюється тим, що дані методи забезпечують курців нікотином без шкідливих продуктів горіння, які є в звичайних сигаретах. Euromonitor International відмічає, що у 2019 році понад 40 млн споживачів у всьому світі користувалися альтернативними продуктами, а до 2025 року їх число може вирости до 55 млн осіб.

Також, згідно з результатами дослідження, опублікованому в науковому журналі Journal of the American College of Cardiology, після переходу курців на альтернативні нікотиновмісні продукти, були відмічені значні зміни в стані серцево-судинної системи. Вчені зазначають, що у дорослих курців, які протягом одного місяця користувалися альтернативними продуктами, було діагностовано менше серцево-судинних захворювань на 13% та загальне поліпшення здоров’я судин.

Звертаючи увагу на позитивні особливості використання даних методів, важливо зазначити, що наука все ще не має достатньо досліджень, які могли б описати вплив альтернативних продуктів на здоров’я користувачів в довгостроковій перспективі. Тому, якщо ви не курите - не починайте, якщо курите - відмовляйтесь, якщо не відмовляєтесь, то змінюйтесь.