RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Чи хочуть в НАТО захищати своїх союзників від агресії Росії: з'явилися тривожні дані соцопитування

На думку більшості громадян країн, що входять до складу НАТО, захищати своїх союзників від нападу Росії не потрібно.

Про це свідчать дані опитування Pew Research Center.

Так, близько 50% опитаних в 16 країнах-членах НАТО відповіли, що їхня країна не повинна захищати свого союзника по НАТО від потенційного нападу з боку Росії. У той же час 38% вважають, що їхня країна повинна виступити проти російської атаки на союзників.

Опитування проводилося в 19 країнах, в тому числі 16 країнах - членах НАТО і в Швеції, Росії та Україні.

При цьому громадяни країн-членів НАТО більш схильні вважати, що США, а не їх країни, повинні використовувати військову силу для захисту союзника по НАТО від Росії. В середньому 60% заявляють, що США будуть захищати союзника выд Росії, тоді як тільки 29% заявляють, що США цього не зроблять.

В опитаних в країнах-членах НАТО громадськість з більшою ймовірністю стверджує, що США повинні захищати союзника по НАТО від нападу Росії, ніж це має робити їх країна.

Що стосується трансатлантичних відносин, деякі західноєвропейські суспільства ставлять в пріоритет тісні відносини зі США, але багато інших вважають за краще мати тісні відносини як зі США, так і з Росією. Однак мало хто готовий мати тісні відносини з Росією і не мати зі США.

Як повідомляв "Апостроф" Росія запропонувала Генасамблеї ООН прийняти так звану "декларацію про солідарність" в боротьбі з коронавірусом. Ініціатива РФ зобов'яже країни-члени відмовитися від міжнародних санкцій, якщо вони введені не під егідою Ради Безпеки ООН.