RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Паніка в супермаркетах і "копи" за рогом: з'явилася розповідь про карантин в Польщі, фото

Російська журналістка, яка живе в Європі, розповіла, як проходить карантин в Польщі і як жителі реагують на нього.

Пошук вакцини і звинувачення на адресу Китаю: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Про це повідомляє StarHit.

У Польщі хвиля паніки в першу чергу торкнулася супермаркетів.

"Тоді, опинившись в продуктовому, я з подивом виявила, що м'яса, як і круп, на вітринах немає. Гречка, рис та інші важливі для будь-якої господині товари стали дефіцитом. В особливій пошані виявився туалетний папір: упаковки по вісім рулонів зникали з полиць як за помахом чарівної палички. на щастя, це безумство закінчилося вже до середини березня. Але почалися інші проблеми: ввели суворі правила, що стосуються числа покупців. Нововведення прості і нещадні: кількість відвідувачів не повинно перевищувати трьох осіб на кожній касі. тобто, якщо кас п'ять, то і покупців всередині тільки 15", - розповіла Олеся.

Через заборону, біля входу утворилися довгі черги, щоб зайти в магазин доводиться чекати 15-25 хвилин, але люди слухняно стоять в черзі і витримують дистанцію.

Відносно громадського транспорту, то ще на початку березня кабіни водіїв в автобусах огородили спеціальною стрічкою, заходити за яку не можна.

"Одночасно в салоні можуть перебувати не більше 13-20 пасажирів (в залежності від розміру транспортного засобу), але цього правила мало хто дотримується. З ранку, коли пасажиропотік особливо високий, порахувати, скільки людей зайшло і вийшло з салону, неможливо. Поїздки на великі відстані і зовсім заборонені. Твоя задача в даній ситуації: сидіти вдома і чекати позитивних змін", - розповіла журналістка.

Дитячі майданчики у Варшаві закриті, але, звичайно, мами з дітьми продовжують гуляти біля будинків, але крім цього сходити їм нікуди. Парки та ліси закриті, ось і доводиться ходити туди-сюди по території житлового комплексу.

"Зате поляки ще більше полюбили спорт. Зараз, коли кожен вихід з дому сприймається як важлива подія, на вулицях стало більше спортсменів-любителів. Пробіжки офіційно не заборонені, але з 16 квітня всім людям, що знаходяться на вулиці, необхідно носити маски, що ускладнює фізичну активність. Тому і бігуни тепер переміщаються підтюпцем з побоюванням: раптом за кутом їх чекає наряд поліції, - написала Олеся.

Для відвідування роботи необхідно мати спеціальний дозвіл.

"Мій чоловік, який є співробітником пекарні, як раз відноситься до числа тих громадян, які все ще працюють навіть в період пандемії. Ось тільки дозвіл у нього жодного разу не питали. Перевірка проводиться вибірково, що допомагає уникнути тих проблем, які були днями в московському метро. На самому виробництві ввели суворі правила. Тепер співробітники постійно обробляють руки антисептиком. Працюють невеликими бригадами, склад яких не змінюється: одна бригада йде з робочого місця за півгодини до приходу іншої ", - розповіла журналістка .

За її словами, уряд подбав і про емігрантів, яких в Польщі дуже багато. Якщо в період епідемії у вас закінчується туристична або робоча віза, вона автоматично продовжується до закінчення карантину: плюс ще один місяць. Тобто, якщо карантин закінчується 1 червня, то до 1 липня ви можете спокійно перебувати в Польщі.

"16 квітня польський уряд оголосив, що епідемія пішла на спад. З 20 квітня місцеві жителі можуть відвідувати парки, ліси, але при цьому правило на дотримання дистанції і носіння масок зберігається. Про відкриття кордонів не йдеться і, швидше за все, до осені цього не трапиться. Так що з надією злітати влітку до родичів в Україну я вже попрощалася, але зате тепер можу хоча б сходити в парк з собакою", - написала вона.

Про те, як проходить карантин в Кракові, читайте в матеріалі "Апострофа": Порожній транспорт і дикі кабани в центрі міста - мешканка Кракова про життя на карантині.