RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Все дуже сумно: лікар описав відмінності в боротьбі з коронавірусом в Україні та Італії

В Італії грунтовно підготували лікарні для пацієнтів з коронавірусом COVID-19, на відміну від України.

Коронавірус "підбирається" до Путіна: як змінюється ситуація в Україні і світі (оновлюється)

Про це розповів український лікар, який повернувся з Італії, Микола Рихліцький в інтерв'ю агентству "Главком".

За його словами, медустанови було переформатовано під хворих COVID-19. Будівлі розбили на три зони: червону, зелену і нейтральну. Відповідно, червона - це зона лікарні, яка займається пацієнтами з підозрою і підтвердженим коронавірусом. Схема висить на вхідних дверях, з чого зрозуміло куди прямувати людям. Також на кожних дверях є роз'яснення італійською, на деяких і англійською, щодо поведінки персоналу, напрямки руху персоналу, пацієнта, в залежності від патології.

"Побудовано нові стіни, вбудовано нові двері, які відділяли червону зону від нейтральної або зеленої зони. Посилено систему кондиціонування. Було помітно, що це виконано в короткі терміни і на швидку руку, швидше за все в лютому-березні, коли з'явилася така потреба. Всі розводи були свіжі на стінах, ніяк не приховані. З усієї лікарні відсотків 10 лишилося в зеленій зоні. Всі інші приміщення, відділення, яких багато, були переформатовані, переобладнані під роботу з пацієнтами з COVID-19", - розповів Рихліцький.

Він зазначив й дії спрямовані на лікування хворих.

"В Італії на початку пандемії всім радили залишатися вдома і чекати задишки. Але задишка, грубо кажучи, це вже маніфест розвитку респіраторного синдрому, це вже в основному пізно лікувати. Італійці все це проаналізували, зрозуміли, що так робити, чекати появи якихось загрозливих симптомів, не варто. Тоді почали госпіталізувати майже всіх із середнім ступенем тяжкості пацієнтів і більшу частину легких ступенів", - поділився український лікар.

Виходячи з цього задіяли практично всі лікарні, які раніше не займалися пацієнтами з коронавірусом.

"Звичайно, до того пацієнт має зв'язок зі своїм сімейним лікарем, який збирає дані про нього, проводить аналізи. І потім приймає рішення про виклик швидкої допомоги. "Швидка" приїжджає, робить забір біоматеріалу, тобто мазок з носоглотки, проводять ПЛР-тест в найкоротші терміни, до 48 годин. Це на відміну від України. Тому що ми в Чернівцях взагалі рекорди б'ємо, чекаємо результатів до 7-9 діб. Так ось, якщо виїжджає "швидка", то вона обладнана УЗД-апаратом. Таким чином проводять скринінг легень, дивляться ступінь ураження. І за певними критеріями в УЗД-діагностиці, якщо потрібно, приймають рішення про госпіталізацію пацієнта", - розповів медик.

Він зазначив, що лікарі "швидкої" виїжджають на виклик в максимально можливій комплектації засобами індивідуального захисту. Машини швидкої медичної допомоги після кожного виїзду ретельно обробляються. Всі крісла та інші предмети в авто обклеєні целофаном. Рихліцький резюмував, що в Італії дуже серйозне ставлення до безпеки медперсоналу.

Український лікар порівняв ситуацію по боротьбі з вірусом в Італії і України. Він зазначив, що між системами охорони здоров'я країн величезна і нездоланна прірва. Також Рихліцький назвав фактор, який може вплинути на лікування в нашій країні, - кожен окремий керівник лікарні. Якщо вони поставляться до проблеми серйозно, то і вирішувати її будуть посилено. Тому, підкреслив медик, є відмінності по готовності до боротьби з COVID-19 в різних українських лікарнях. Рихліцький констатував, що за час перебування українських лікарів в Італії у нас нічого в лікарнях не змінилося.

"У цій ситуації виключно ми самі займаємося своїм захистом, дбаємо про нього. Тобто це потрібно лікарям і максимум завідувачам відділень. Всім іншим нашим адміністраторам, як би сказати вірно і лояльно, потрібно тільки в формі звітів. У звітах у них все добре, всі захищені. У більшості лікарень у нас не сформовані схеми руху персоналу, у нас не переформатовані відділення, так, щоб пацієнти з COVID-19 знаходилися в одних залах, в одних будинках. У нас, перш за все, лікарні не побудовані як лікарні. Вони знаходяться в незрозумілих приміщеннях, призначення яких до того було далеко від лікарень, які були побудовані 50, а то і більше років тому, коли були зовсім інші норми", - розповів лікар.

За його словами, в Україні є нестача медпрацівників середнього та молодшого рівня. Причина цього - зарплата, наприклад, медсестер, які отримують 3-4 тисячі гривень в умовах пандемії і без неї. В Італії такий медперсонал отримує суму в 20 разів більшу. Медсестри отримують 2-3 тисячі євро на місяць, лікар-реаніматолог - 40-80 євро за годину роботи.

Як повідомляв "Апостроф", перша українка, яка одужала від коронавірусу в Італії, Павлина Шамбір розповіла як їй вдалося вижити в охопленій пандемією країні.