RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Це про здоров'я нації або про гроші: в ЗМІ розповіли про антитютюнові ініціативи ГО "Життя"

Виконавчий директор антитютюнової ГО "Життя" Лілія Олефір звинуватила в лобізмі супротивників методів організації, при цьому їх дії дійсно викликають питання і піддаються справедливій критиці.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": У чому підступ антитютюнових ініціатив ГО "Життя"?

Так, представниця ГО зробила заяву про нібито захист інтересів тютюнових компаній у Верховній Раді.

"В парламенті завжди були депутати, які лобіювали інтереси тютюнових компаній. Але табачники працюють "чисто": жодного з народних обранців не зловили на хабарі від виробників сигарет, хоча зрозуміло, що нардепи не роблять це безкоштовно", - зазначила Оліфер.

Вона зазначила, що Україна демонструє успіхи в боротьбі з курінням: "Це можна побачити в підвищенні податків і акцизів на тютюнові вироби ... Ця політика є виграшною для України, тому що зростають надходження в бюджет, а вживання товару зменшується", - заявляє вона . За її словами, постійне підвищення акцизів на сигарети, призвело до падіння продажів сигарет на 20%.

Вона ж уточнила, що кількість курців громадян України відповідає середньоєвропейським показникам - щодня кращих близько 20% - тобто в ЄС акцизи вище, ціни на сигарети відрізняються в рази, але рівень куріння приблизно однаковий з Україною.

З 2017 року українська влада регулярно підвищує ціни на тютюнові вироби - для цього прийнятий план дій до 2025 року. Олефір уточнила, що кількість курців в Україні зменшувалася з 2012 по 2017 рік.

Журналісти зазначають, що проблема може полягати в обороті контрабандних сигарет -зарегістрірованная контрабанда в країні склала 7% всього ринку. Тим часом зростання акцизів призвело до скорочення легального ринку на 40%, а нелегальний ринок за період з 2017 року виріс в 6 разів. При цьому споживання падає меншими темпами. По суті, де стискається легальний ринок, його місце займає контрабанда.

"Переловили контрабандистів складніше, ніж зайнятися легальним виробником, якого можна доїти скільки завгодно. Так, він платить і з кожним підвищенням акцизів буде змушений платити більше. Тільки контрабанда теж буде збільшуватися, а легальний ринок зменшуватися. Чи буде зменшуватися відсоток курців? Питання: це про здоров'я нації? Або про гроші? Або про відсутність розуміння, як і з чим боротися?", - пишуть журналісти.

Олефір називає одним з головних тютюнових лобістів екс-главу податкового комітету Ради минулого скликання Ніну Южаніну. Однак сама Южаніна просувала проект про підвищення акцизів на тютюнові вироби. При цьому законопроект про заборону викладки ГО "Життя" був розкритикований Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради, як небезпечний для економіки і сумнівний.