RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Це той самий сепаратизм: чим небезпечна ідея Єрмака включити переселенців в Мінські переговори

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що тепер в засіданнях тристоронньої контактної групи в Мінську будуть брати участь переселенці як представники окупованих територій Донбасу, однак ця ідея несе в собі ознаки сепаратизму.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Сам факт того, що Київ в принципі намагається викристалізувати якихось окремих "представників Донбасу", нехай навіть і правильних, нехай навіть і патріотів України - це гра на полі РФ і той самий сепаратизм. Ретранслювати думку жителів регіону може тільки законно обрана місцева влада, і тільки в тих рамках, в яких це дозволено законом "Про місцеве самоврядування". Всі інші конструкції від лукавого.

За словами Єрмака, відбирати людей, яких слід вважати представниками ОРДЛО, буде Міністерство з питань тимчасово окупованих територій України, і вже на цьому тижні їх імена стануть відомі. Залежно від тематики переговорів, відібраних учасників переговорів будуть запрошувати на засідання ТКГ.

Втім, в бажанні зруйнувати монополію на представництво "думки Донбасу" може критися чергова пастка для України і механізм легітимізації бойовиків в переговорному процесі. Адже якщо Україна призначила своїх представників Донбасу, то чому ж гірше призначені Пасічник і Пушилін? Чим вони відрізняються?

За словами самих переселенців, їх присутність в Мінську навряд чи наблизить закінчення війни.

"Будь-які переговори з Л/ДНР безглузді, адже рішення приймаються в Росії. Добре, звичайно, що на шостому році війни згадали, що є ще й проукраїнські жителі Донбасу, і якщо вже ми повинні імітувати переговорний процес, то краще дати слово проукраїнським жителям регіону . Не потрібно віддавати цю трибуну виключно росіянам і їх сателітам, вдаючи, що на Донбасі немає іншої думки. Але будь-які переговори з ДНР і ЛНР - це просто імітація. Можливо, такі переговори зможуть вирішити локальні питання, наприклад, про перемир'я на кілька днів, але це не наблизить кінець війни", - говорить відомий блогер з Донецька Денис Казанський.

Ймовірно, залучення переселенців до переговорів в Мінську відбуватиметься в рамках так званої консультативної ради. Нагадаємо, що про ідею створення такого майданчика в Мінську ще в березні говорив Андрій Єрмак. До ради повинні були увійти по 10 представників від України і ОРДЛО з правом вирішального голосу, і по одному представнику з правом дорадчого голосу від РФ, Франції, Німеччини та ОБСЄ. Але тоді ідею консультативної ради в Україні жорстко розкритикували, мовляв, це перший крок до легалізації Л/ДНР як сторони переговорів, а цього і добивається Росія.

"Ключове завдання Росії - посадити за стіл переговорів офіційний Київ і бойовиків. З того моменту, як ми сядемо з ними за стіл переговорів, ми формально визнаємо, що в Україні громадянський конфлікт", - пояснює політолог з Донецька Кирило Сазонов.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Хитрі комбінації Кремля: чому ідея Єрмака може плачевно закінчитися для України.