RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Коли в Україні День вишиванки: історія свята і головні традиції

У четвер, 21 травня, в Україні і по всьому світу відзначатимуть День вишиванки, свято національного українського одягу.

Традиційно День вишиванки відзначають в третій четвер травня. У 2020 році дата випадає на 21 травня. У цей день українці по всьому світу зазвичай надягають вишиванки і приходять в них на роботу і навчання (цієї весни значна частина свята швидше за все пройде онлайн через карантин).

Історія свята

Автором ідеї Дня вишиванки вважається письменниця та журналіст Леся Воронюк, яка в 2006 році, будучи студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала іншим студентами та викладачам вибрати один день і всім разом надіти вишиванки. Спершу її ідею підтримало всього кілька десятків студентів і викладачів, однак незабаром до акції почали приєднуватися колеги з інших вузів, школи, дитячі садки, бібліотеки. За кілька років акція вийшла на міжнародний рівень - її підтримала українська діаспора в різних країнах в світі.

Як святкують

У День вишиванки кожен українець може надіти вишиванку і в ній піти на роботу, навчання, опублікувати своє фото в ній в соцмережах, щоб відзначити свою причетність до української культурної традиції. Крім того, в цей день традиційно проводяться концерти, марші вишиванок, конкурси, вечірки, ярмарки. На честь свята організовують конкурси в мережі, наприклад, "Краща вишиванка" або "Краще фото в вишиванці"

Вишиванка - святковий одяг і оберіг

Вишиванка вважається святковим одягом, а не повсякденним. У будні зазвичай носили не яскраві сорочки. Вважається, що першим, хто надів вишиту сорочку разом з буденним одягом, був Іван Франко. Саме в такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.

Спочатку вишиванка була не тільки святковим і красивим одягом, а й оберегом, який за повір'ям міг відлякувати злі сили. У зв'язку з цим сорочки прикрашали візерунками на рукавах, комірах і подолі так, щоб малюнок торкався тіла. Крім того, вважали, що на зворотному боці вишиванки не повинно бути ніяких вузликів, - вони можуть стати причиною нещасть в житті.

Вишиванка кожного регіону України відрізняється і має свої особливості. Більш того, своїми особливими вишиванками можуть похвалитися навіть окремі села. Сорочки відрізняються фасонами, кольором, способом вишивки, орнаментом і візерунками.

Також дивіться, як святкували день вишиванки українські зірки в минулому році.