RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Люди залишилися без житла: інвестори вимагали відновити будівництво трьох столичних ЖК на мітингу

У п'ятницю, 29 травня, в Києві пройшла акція інвесторів трьох ЖК - "Еврика", "Патріотика" і "Патріотика на озерах", будівництво яких було заморожено в 2018 році. Без житла залишилися близько 13 тисяч сімей, які заплатили за квартири.

Фото і відео мітингу були опубліковані в Facebook учасниками акції.

Так, інвестори прийшли до Офісу Президента України, потім - до будівлі мерії, провели мітинг і флешмоб. Також вони оголосили про намір розбити наметове містечко під будівлею адміністрації.

Інвестори заявили, що роками чекають завершення будівництва житла, за яке заплатили і зазначили, що будівництво зупинили в 2018-2019 роках без пояснень. Вони вимагають, щоб банк розблокував будівництво будинків, а столична влада не перешкоджала будівництву.

Мітингувальники також підготували лист до Національного банку і влаштували акцію під НБУ з вимогами провести з ними переговори щодо залучення депозитів в компанію-забудовника. Слід зазначити, що на початку 2019 року НБУ ввів заборону на залучення нових депозитів і зобов'язав банк "Аркада" повернути вкладникам депозити. Це рішення регулятора призвело до скорочення фінансування будівництва, так як кошти, які надходили від погашення кредитів, стали направляти на виконання зобов'язань перед вкладниками. Іншим рішенням НБУ заборонив банку здійснювати продаж інвесторам нерухомості в нових будинках.

"Аркада на свою голову придбала землю, яку хтось вирішив віджати. Забудовник намагався діяти через інвесторів, які виявилися заручниками ситуації. Аркада зупинила будівництво будинків, просила людей виходити на мітинги. Відбувся суд, було прийнято законне рішення, а забудовник все не будує . Підозрюю, що питання по землі не вирішене, тому й стоїть будівництво... Люди вимагають добудувати своє житло. Інвестори в нашій країні не захищені, хоч держава і отримує частку з кожного квадратного метра", - пояснив ситуацію один з інвесторів в коментарі "Апострофу" .

У КМДА щодо питання побудови ЖК пройшла зустріч з представниками банку, після якої чиновники заявили, що будуть сприяти розробці стратегії з відновлення будівництва. Мер Києва Віталій Кличко звернувся до правоохоронців з вимогою втрутитися в ситуацію. Він заявив, що забудовник не виконав основну вимогу влади для завершення будівництва - не надав новий проект забудови ЖК містобудівній раді.

У той же час актив ЖК "Еврика" звернувся до інвесторів, закликавши їх до проведення акцій під Кабміном. Представники ЖК пропонують уряду створити робочу групу при Міністерстві розвитку громад і територій для розробки плану щодо відновлення будівництва, вимагати у КНУ ім. Шевченко (який передав ділянки, де будуються ЖК) інформацію про виконання забудовником умов договору та з'ясування причин зупинки робіт.