RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Котловина холоду: озвучено "апокаліптичний" прогноз на літо-2020 в Україні

Літо в Україні буде супроводжуватися сильними зливами, градом та шквалами, при цьому невелика ймовірність, що екстремальною та тривалою буде спека.

Про це повідомила метеоролог Віра Балабух в коментарі виданню "Обозреватель".

За її словами, це пов'язано з температурою океану, яка останнім часом істотно знизилася в районі течії Гольфстрім. Саме ця течія грає дуже важливу роль в циркуляції потоків повітря в атмосфері, особливо для країн Європи, оскільки Атлантика є "кухнею погоди".

"Тенденція потепління в світі триває, літо може бути теплим і досить сухим. Але недавнє зниження температури в районі Гольфстріму призвело до потужних віянь холодного повітря, через що знизилася температура поверхні океану", - сказала метеоролог.

Вона додала, що такі зміни призводять до виникнення погодних аномалій.

"Аномалії досить значні, особливо в районі Мексиканської затоки та на півночі Атлантики. Через це в Україні зараз холодна погода, а в західній Європі та Скандинавії, навпаки, аномально тепло для цієї пори року", - зазначила Балабух.

Саме з тієї причини, що над Атлантикою продовжує зберігатися низька температура, Україна вже тривалий час знаходиться в улоговині холоду. Більш того, з урахуванням цього чинника може бути відкоригована літня погода в країнах Європи.

"Шанси на тривалу та екстремальну спеку зменшуються. Зате можуть бути сильні зливи, град, шквали. Літня погода залежить від циркуляції атмосфери на планеті. Атлантика прогріта на 2 кілометри, і призупинення світового виробництва через пандемію нічого не змінила. Процес запущено вже давно, років 5-10 тому. Тому людей в майбутньому очікують посухи та аномально високі температури. Але ще це літо, швидше за все, не потрапить під цю тенденцію", - резюмувала синоптик.

Детальніше про те, яка погода чекає на українців читайте в матеріалі "Апострофа": День в майці, день в фуфайці: кліматологи розповіли про погоду на літо.