RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Війна на Донбасі не "підкосила": спливли скандальні дані про бізнес Ахметова

В кінці травня в українській версії журналу Forbes був опублікований рейтинг 100 найбагатших громадян України, який традиційно очолив Рінат Ахметов, чий статок оцінили в 2,8 мільярда доларів. Однак вартість його активів в нинішньому році виявилася майже вдвічі нижче, ніж десять років тому - в 2010 році Forbes оцінив їх в 5,2 мільярда доларів.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

При цьому в 2011 році, якщо вірити все тому ж Forbes, статки Ріната Ахметова становило аж 16 мільярдів доларів. І це не дивно, з огляду на, що президентом України тоді вже рік як був Віктор Янукович, а їх з Ахметовим завжди вважали близькими соратниками.

Після перемоги Революції гідності і втечі Януковича в Росію, зірка Ріната Ахметова, за логікою, мала б була зайти, оскільки через зміну влади в Україні знайшлося б чимало охочих потіснити його з олігархічного Олімпу.

Крім того, через окупацію Росією частини Донбасу, включаючи рідний для Ахметова Донецьк, олігарх втратив контроль над значною частиною своїх активів.

І дійсно, 2014-2015 роки виявилися не найвдалішими для Ахметова. Але потім справи знову пішли вгору. Багато в чому це було пов'язано з введенням оптового ціноутворення на електроенергію по скандальній формулою Роттердам+, яка включала в себе вартість вугілля в західноєвропейських портах, в першу чергу в Роттердамі, плюс - його доставки в Україну (звідси і назва).

Контроль над більш ніж половиною потужностей теплової електроенергетики, приватизованих за часів президентства Януковича, а також доступ до вугілля за ціною істотно нижче "роттердамський", виявилися дуже доречні.

Злі язики стверджують, що настільки вигідна для бізнесу Ріната Ахметова формула змогла реалізуватися через особисту зацікавленість тодішнього українського президента Петра Порошенка, який, нібито, став його фактичним бізнес-партнером. Хоча, зрозуміло, що офіційно це не має будь-якого підтвердження.

Непогано себе почував олігарх і в сфері металургії. Крім того, в період президентської каденції Петра Порошенка Рінат Ахметов посилив свої позиції в сфері вантажоперевезень і портової перевалки, які також дуже важливі для його бізнесу.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Олігарх його величності: як Ахметов нарощує вплив за чинної влади.