RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Не можна лікувати головний біль гільйотиною: експерт розніс в пух і прах санітарні рубки лісу

Цинізм правил санітарних рубок лісу полягає в тому, що вони дозволяють знищувати будь-яке дерево у лісі, в тому числі так звану ділову деревину.

Таку думку висловив "Апострофу" директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр" Володимир Борейко.

На думку експерта, в основі санітарних рубок лежить псевдонаукова теорія, нібито ліс можна лікувати за їх допомогою.

"Це як би лікувати головний біль за допомогою гільйотини", - вважає він.

Володимир Борейко стверджує, що цинізм правил санрубок полягає в тому, що під них можна підписати знищення будь-якого дерева в лісі.

"Якщо під час санітарних рубок нарубали 20 кубометрів деревини, то там повинні бути гнилі, сухі дерева. А у лісників там 18 кубометрів "ділової" деревини, тобто здорові дерева. Станом на 2017 рік статистика показала, що близько 35-40% деревини вони отримували рубками головного користування, і 60-65% - санітарними рубками. Тому коли вони кажуть, що стали менше рубати - це брехня. У них просто стало більше санітарних рубок", - наводить переконливі цифри експерт.

За його словами, зупинка ринку деревини, на яку зараз скаржаться лісники, виникла через жука-короїда.

"Його дійсно стало більше - завдяки цим же лісникам, які вирощують монокультури сосни, а короїд дуже їх любить. Лісники оголосили з ним боротьбу і нарубали стільки лісу, що взагалі перенаситили ринок", - підкреслив Володимир Борейко.

Детальніше про те, що відбувається з рубкою лісу в Карпатах і як вона впливає на екологічну ситуацію, читайте в матеріалі "Апострофа": За вирубку лісів потрібно в першу чергу карати чиновників, але держава на все наплювала.