RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Побиття прихильників Партії Шарія стало топ-темою європейських ЗМІ

Ряд провідних європейських ЗМІ опублікували доповідь міжнародної групи "Репортери без кордонів". У нього увійшов аналіз хронології тиску на свободу слова в Україні, а також огляд впливу олігархів на українські медіаресурси.

Про це пише АіФ.ua.

Посилаючись на EU Today, згідно з доповіддю міжнародної групи "Репортери без кордонів", журналістика перебуває під більшою загрозою, ніж будь-коли за десятиліття. Основними індикаторами волевиявлення громадської думки виступають свобода слова і свобода інформації. За даними доповіді, журналісти і репортери все частіше стикаються з насильством і вбивствами, і однією з "гарячих" точок на карті світу виступає Україна. Наприклад, відповідно до Індексу свободи преси "Репортери без кордонів", Україна займає 96 місце.

Європейські ЗМІ провели розслідування і опублікували хронологію тиску на свободу думки в Україні і прийшли до висновку, що сфера ЗМІ непрозора, що ускладнює можливість її незалежного розвитку. Відправною точкою хронології сучасних подій європейська преса називає вбивство журналіста Павла Шеремета в 2016 році. Це вбивство досі не розкрито, незважаючи на суспільний резонанс і допомогу міжнародних організацій кримінальної поліції, в числі яких - Інтерпол.

Через 4 роки в Україні триває насильство над суспільним і політичним волевиявленням - йдеться в доповіді. Майже у всіх містах України відбуваються атаки на прихильників Партії Шарія. Побиття координатора харківського осередку Партії Шарія Микити Роженка вже перекваліфіковано в замах на вбивство.

За висновками доповіді "Репортери без кордонів" кожен з цих кейсів заслуговує на увагу і демонструє, наскільки небезпечною може бути робота в суспільно-політичній діяльності в Україні.

У доповіді європейські експерти розглядають політичний вплив на українські ЗМІ і акцентують, що медіаіндустрія в Україні залишається під контролем промислових магнатів. З 12 основних телеканалів, проаналізованих на ресурсі, 10 прямо або побічно пов'язані з особами, які мали політичні інтереси, впливали на політику або діяли як політики. В їх частини - діючі та колишні українські парламентарії, котрі лобіювали інтереси окремих олігархів.

Один з яскравих прикладів такого лобі - відповідь глави комітету Верховної Ради з інформаційної та гуманітарної політики Микити Потураєва на питання журналіста, як він оцінює атаки на партійців Партії Шарія. Потураєв відповів, що прихильникам Шарія варто самим шукати в собі причину: "Запитайте себе, в чому причина такої атаки". При цьому джерела атак відомі - за їх організацією стоїть політична партія "Національний корпус" і її лідер Андрій Білецький. У своїх інтерв'ю Білецький прямо звертається до Партії Шарія і принизливо пропонує їх зупинити, допускаючи насильницький метод фізичної розправи.