RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

Вчені знайшли на дні океану древніх мікробів і "оживили" їх

Американські і японські біологи розбудили мікробів, які спали на дні океану 100 мільйонів років.

Результати дослідження Японського агентства з морських наук і технологій Землі і Університету Род-Айленда (США) опублікував журнал Nature Communications, пише видання "Вокруг Света".

Вивчивши найдавніші пористі породи з дна океану, бідні поживними речовинами, дослідники виявили в них великий вміст кисню. Вони припустили, що там може існувати життя. І дійсно виявили мікробів, які "спали" в найдавніших шарах.

Справа в тому, що деякі мікроби можуть жити в таких екстремальних умовах, де більш розвинені організми не виживуть.

Після інкубаційного періоду в лабораторії агентства мікроби почали їсти і розмножуватися. В цілому вдалося відродити 99 відсотків спільноти, яка спала.

Ожилі мікроби Фото: Японське агентство з морських наук і технологій Землі і Університету Род-Айленда

Провідний автор дослідження Юкі Мороні (Японія) сказав, що він навіть не повірив своїм очам. Вчений припустив, що це якась помилка. Але помилки не було. І тепер науці відомо, що у деяких мікробів в підводному біосфері немає вікової межі.

У найстаріших глибинних відкладеннях все ще є живі організми, зазначив Юкі Мороні. І вони можуть прокидатися, рости і розмножуватися.

Вчені зробили висновок: для деяких найпростіших організмів Землі фактично не існує поняття тривалості життя.

Як писав "Апостроф", дослідники з Інституту проблем передачі інформації РАН виявили незвичайний характер точкових мутацій в геномі коронавірусу - еволюція пристосувала Covid-19 для проживання в організмі кажанів.