RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

29 вересня

Всі новини

Отруйникам було важко: хімік розповів, чому Навальний не помер

Отруйники російського опозиціонера Олексія Навального не змогли розрахувати дозу речовини, яка привела б до летального результату.

Про це повідомляє доктор хімічних наук Борис Жуйков у виданні "Ехо Москви".

Експерт пояснив, що вибір дози для отруєння - дуже непросте питання. Невелика кількість речовини не здатна вбити людину, але тоді менше ймовірності знайти отруту в організмі жертви. Більше отрути - результат може бути смертельним, але отруту легше потім виявити.

Також є ще один нюанс: невідомо скільки жертва споживе заготовленої для неї отрути.

"Важко було і вгадати, коли буде введено антидот атропін. Очевидно, що діяли з міркування "вже як вийде". І смерть, і просто важке отруєння були цілком можливі", - написав Жуйков.

Нагадаємо, що проти Навального застосували інгібітор холінестерази. У цій отруті є такі речовини: зарин, зоман, V-гази, "новачок". Їх структуру можна визначити за допомогою чутливого методу. А деякі речовини такого класу можна зробити, щоб вони розкладалися в тілі людини і навіть на повітрі.

Доктор зазначив, що в Омську немає потрібної апаратури, щоб встановити використовувану дозу, а термін доставки аналізів в Порт-Даун невідомий.

Також читайте в матеріалі "Апострофа": "Отруйникам Навального можуть вручити державні нагороди": що кажуть у Німеччині про замах на російського опозиціонера.