RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Унікальне відкриття: вчені розповіли про останки загадкової істоти, що жила 13 млн років тому

Вчені ідентифікували останки істоти віком 13 мільйонів років, які знайшли в 2015 році в Індії - належить раніше невідомому науці виду приматів.

Як повідомляє "Апостроф", дослідження опубліковано в журналі Proceedings of the Royal Society B.

"Ми відразу зрозуміли, що це зуб примата, але він не був схожий на зуб будь-якого з приматів, раніше виявлених у цьому районі, - сказав провідний автор роботи Крістофер Гілберт. - Судячи з форми і розміру корінного зуба, наше початкове припущення полягало в тому, що він міг належати предку гібонів. Але ця гіпотеза виглядала дуже добре, щоб бути правдою, враховуючи, що літописів скам'янілостей малих мавп практично не існує".

Моляр був сфотографований і відсканований за допомогою комп'ютерної томографії. Крім того, вчені досить довго і копітко порівнювали його зі зразками зубів сучасних і вимерлих мавп, щоб виявити важливі елементи схожості і відмінності в анатомії.

"Те, що ми виявили, було дуже переконливим і, безсумнівно, вказувало на близьку спорідненість цього зуба віком 13 мільйонів років з зубами гібона, - говорить співавтор дослідження Алехандра Ортіс. - На даний момент у нас є тільки один зуб, а значить, нам потрібно проявляти обережність, адже це унікальне відкриття. Воно відсуває літопис скам'янілих предків гібонів як мінімум на п'ять мільйонів років тому і дає можливість заглянути в самі ранні етапи їх еволюції".

Його вік, близько 13 мільйонів років, збігається з віком добре відомих науці викопних останків людиноподібних мавп. Це свідчить про те, що міграція різних видів приматів з Африки до Азії відбувалася приблизно в один і той же час і приблизно за одними і тими ж маршрутами.

"Я знайшов біогеографічний компонент дійсно цікавим, - зізнається інший співавтор дослідження Кріс Кампізано. - Сьогодні гібонів і орангутангів можна знайти на Суматрі і Борнео в Південно-Східній Азії, а найстаріші копалини мавпи походять з Африки. Тепер ми знаємо, що предки гібонів і орангутангів жили в одному місці в північній Індії 13 мільйонів років тому. Можливо, схожа історія міграції сталася і в Азії".

Додамо, що новий вид отримав назву Kapi ramnagarensis. Причому він являє собою перший за минуле сторіччя знову відкритий вид копалин мавп, виявлений в містечку Рамнагар, відомому багатою колекцією скам'янілостей.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в північно-східній частині Мексики під час будівельних робіт було виявлено останки скелета людини, похованого в сидячому положенні. Вік цього поховання не менше 1300 років.