RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Яке свято 19 вересня і чого не можна робити в цей день

У суботу, 19 вересня, християни східного обряду згадують диво Архістратига Михаїла, цей день в народі також називають Михайлове чудо.

"Апостроф" нагадує про традиції та обряди цього свята.

До архангела Михаїла в народі ставилися з великою пошаною - як зверхник воїнства ангелів він представляється славним захисником. Вважається також, що Михаїл супроводжує душі померлих на небо і зважує на терезах їхні добрі і погані вчинки.

Історія і традиції свята

З ім'ям архангела Михаїла пов'язано багато чудес, але цей день присвячений подіям, що трапилося в IV столітті недалеко від Ієраполя Фрігійського (нині - територія Туреччини), де знаходився храм, побудований на честь архістратига Михаїла в пам'ять про чудесне зцілення важко хворої дівчини. Біля храму било цілюще джерело, до якого за зціленням стали приходити не тільки християни, але і язичники.

Одного разу вожді язичників спробували зруйнувати храм: вони поєднали русла двох річок і направили на нього їхню течію. Але у відповідь на молитви настоятеля обителі Архипа з'явився архангел і ударом жезла зробив в горі широку розколину, яка поглинула води вируючого потоку. Місце, де сталося диво, назвали Хони, що означає "розколина", "отвір".

На Михайлове чудо влаштовувалися братчини і гуляння, неодмінно ходили в гості один до одного. Було прийнято попередньо посваритися через якесь дріб'язкове питання, а вже за столом - миритися і брататися, щоб, за прикметами, не лаятися протягом всього року.

Що не можна робити в цей день

У цей день віруючі відмовлялися від будь-якої роботи, щоб не накликати на себе неприємності.

Великим гріхом вважається сіяти, орати, збирати урожай, виконувати важку домашню роботу, пекти хліб і пироги, шити, прати, прибирати.

Особлива заборона стосується предметів, що колють: в цей день не можна різати, рубати, колоти.

Категорично не можна лаятися, скандалити, обманювати, лихословити.

Краще свято провести у сімейному колі, за загальним столом і бесідою.

Прикмети на Михайлове чудо

Якщо Михайлів день теплий - осінь буде довгою.

Якщо на Михайлове чудо берези жовтіють від низу до верху - зима буде ранньою, і навпаки.

Після Михайлова дня настають перші заморозки.

Іній на Михайлове чудо - зима буде сніжною.

Хмари ввечері на Михайлове чудо посиніли - чекати зміни погоди.

Як повідомляв "Апостроф", 19-20 вересня відзначається Рош га-Шана - єврейський Новий рік. Згідно іудейської традиції, саме в ці дні Бог зважує справи людини за минулий рік і визначає його долю на майбутній.