RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Доступний всім вітамін може лікувати коронавірус: вчені детально описали механізм

Вчені з Національної лабораторії Ок-Рідж вивчили вплив вітаміну D на коронавірус.

Про це повідомляє ресурс Medium.

У новій роботі дослідників йдеться, що додавання вітаміну D може бути потенційним засобом лікування COVID-19.

За словами дослідників, вітамін D зв'язується зі спеціальним рецептором в системі, який називається рецептором вітаміну D (VDR). У пацієнтів з коронавірусом він знижується в два рази, в порівнянні зі здоровими людьми. Це говорить про те, що вірус активно заважає організму виробляти VDR. Без VDR буде менше місць для зв'язування вітаміну D, і вітамін не може грати свою звичайну роль.

Але COVID-19 на цьому не зупиняється - він також безпосередньо атакує вітамін D. Вірус активує ферменти, які "вбивають" вітамін D в організмі.

Дослідження вчених показує, що медицина може втрутитися в цей процес для лікування коронавірусу. Один з методів міг би полягати в посиленні вироблення рецепторів VRD, протидіючи спробам вірусу придушити його дію. Інший варіант - відключити ферменти-"вбивці", що дозволить більшій кількості вітаміну D виживати в організмі і зв'язуватися з VDR. Поки що жоден з доступних фармацевтичних препаратів не робить цього.

Вчені заявили, що простіший варіант - це збільшити кількість вітаміну D в організмі. Але поки про такий метод лікування говорити зарано, адже немає достатніх даних.

У той же час в Іспанії провели дослідження. 76 пацієнтам дали кальціфедіол (рецептурна форма вітаміну D) та плацебо. З 26 пацієнтів, які отримували плацебо, 13 були поміщені у відділення інтенсивної терапії і 2 померли. Серед тих, хто лікувався кальціфедіолом, тільки 1 був поміщений у відділення інтенсивної терапії, і ніхто не помер. Виходячи з отриманих даних вчені говорять про обнадійливий результат дослідження.

Аналогічні результати отримали за допомогою дослідження Бостонського університету. Вчені виявили, що у людей з дефіцитом вітаміну D на 54% більше шансів отримати позитивний результат тесту на COVID-19, ніж у людей з нормальним рівнем вітаміну.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні помітили нові симптоми коронавірусу у заражених COVID-19 пацієнтів.