RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

Всі новини

"В області катастрофа, а допомоги від держави немає": ВКФ відправив перший зерновоз на Бесарабію

Всеукраїнський конгрес фермерів відправив перший зерновоз з допомогою фермерам Одещини в село Трудове Кілійського району.

Про це йдеться на сайті ВКФ.

Зерновоз їхав через Київ, щоб привернути увагу можновладців до гуманітарної катастрофи в Бесарабії, яку спричинила дворічна посуха.

"В усій Одеській області катастрофа! — говорить кілійський фермер Олександр Пересунько. — Потрібне зрошення, потрібна компенсація страхового платежу. А допомоги від держави немає, хоча до нас приїжджав президент і представники уряду, обіцяли допомогу, але нічого досі не зробили. Ми заклали вже все майно в кредити, грошей немає".

Голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник повідомив, що це перший зерновоз для Бесарабії, інші наразі в дорозі. Допомогу збирали учасники конгресу з усієї України: "Досі одеські аграрії не дочекались жодної компенсації через посуху, і є великі сумніви, що вона взагалі буде. Ми вирішили допомогти колегам-фермерам з Бесарабії. Зібрали з інших господарств насіння, пальне, добрива".

За даними Одеської облдержадміністрації, цьогоріч через спеку втрати тамтешніх аграріїв становлять 6,5 млрд грн. Це 1,2 млрд грн недоотриманих коштів в бюджет. Враховуючи той факт, що фермерські господарства є бюджетоутворюючими для багатьох районів області, страждатиме від недофінансування соціальна інфраструктура.

"Щоб подібна ситуація не повторилась наступного року, ми зараз наполягаємо на введені компенсації страхового платежу — це той інструмент, який би допоміг уникнути розмов про компенсації 5-6 тисяч гривень і суттєво допоміг господарствам відновитись від посухи", — заявив Іван Слободяник.

Всеукраїнський Конгрес Фермерів продовжує збір допомоги фермерам Одещини. Всіх бажаючих допомогти просять звертатися за номером телефону, що вказаний на сайті ВКФ. За ним можна дізнатись всю необхідну інформацію і, за потреби, зв’язатися з агропідприємствами, які потребують допомоги.