RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Вчені зробили цікаве відкриття про древніх гігантських птахів з "зубами": як вони виглядали

Американські вчені вперше ідентифікували і описали найдавніші скам'янілості гігантських птахів, які мешкали на території сучасної Антарктиди 40 мільйонів років тому.

Дослідження опубліковано на сайті Каліфорнійського університету в Берклі.

Палеонтологи вважають, що скам'янілості належать найдавнішим з відомих науці гігантських представників вимерлої групи птахів, яка "контролювала" південні океани.

Ці істоти отримали назву пелагорнітіди. Розмах їх крил сягав 6,4 метра, що приблизно вдвічі перевершує розмах крил найбільшої сучасної птиці - мандрівного альбатроса. Припускають, що ці птахи існували протягом як мінімум 60 мільйонів років.

Вчені вважають, що великі пелагорнітіди з'явилися відразу після того, як життя відновилося після масового вимирання 65 мільйонів років тому.

Пелагорнітіди відомі як "гострозубі" птахи через свої кістяні нарости на щелепах, але зуби не справжні - вони нагадували людські нігті.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені описали наймасштабніше масове вимирання в історії Землі. Воно відбулося близько 252 мільйонів років тому, коли близько трьох чвертей усього живого на суші і близько 95% життя в океані зникли всього за кілька тисяч років.