RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чому в Україні коронавірус лікують антибіотиками: з'явилося несподіване роз'яснення

Під час лікування коронавірусної інфекції українські лікарі виписують антибіотики, які ніяк не впливають на вірус, але знижують ризик ускладнень від супутньої захворюванню бактеріальної пневмонії.

Так стверджують медики в коментарі "Апострофу".

За словами лікаря-інфекціоніста Віталія Євтушенко, вірусну пневмонію дуже складно відрізнити від бактеріальної, навіть при рентгені.

"У лікарів спрацьовує стереотип про те, що пневмонію потрібно лікувати антибіотиками. Можлива ситуація, коли одне інше не виключає, і та ж вірусна пневмонія може ускладнитися бактеріальної", - говорить він.

Це ж підтверджує і колишній головний санітарний лікар України Святослав Протас. За його словами, бактеріальна інфекція часто чіпляється при вірусному ураженні легенів, і антибіотик застосовується для профілактики.

"Використання антибіотиків при пневмонії у хворих коронавірусів може призначатися з профілактичною метою для того, щоб до цього запалення не додав бактеріальна мікрофлора. Так, антибіотики коронавірус не лікують, але, коли легке уражена вірусом, до нього миттєво приєднується бактеріальна інфекція, тому антибіотики входять в протокол лікування. І тут доводиться вибирати, або ж пацієнт помре від ускладнень через бактеріальної інфекції, або ж лікувати антибіотиками ", - підкреслив медик.

Про перестраховку лікарів говорить також завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця Сергій Крамарєв

"Якщо з пацієнтом щось трапиться, винен буде лікуючий лікар. Тому вони і перестраховуються, і про всяк випадок призначають антибіотики. Чому без аналізів? Ви зараз просто спробуйте на нього відправити пацієнта, всюди величезні черги, і, плюс, не скрізь цей аналіз у вас візьмуть ", - сказав професор.

Чим лікувати коронавірусну пневмонію, яка не ускладнюється бактеріальною інфекцією, однозначної відповіді немає.

"Її можна було б лікувати противірусними препаратами, якби такі були, які б впливали саме на COVID-19. Зараз це тільки" Ремдесівір ". Але, і по ньому немає однозначного підтвердження ефективності", - зауважив з цього приводу Віталій Євтушенко

За його словами, лікування в основному спрямовано на корекцію коагуляції крові, щоб не було утворення тромбозу. Крім того, гормонотерапія допомагає зменшити набряки, але її застосовують при стаціонарному лікуванні. Якщо ж пневмонія переноситься нормально, то, вважає лікар, не варто її заліковувати препаратами.

Детальніше про використання антибіотиків, які абсолютно марні проти вірусів, читайте в матеріалі "Апострофа": Антибіотик під час коронавірусу: панацея чи помилка