RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Створення вакцини від коронавірусу в Україні поставили під сумнів: в чому проблема

На підприємстві "Діапроф-Мед", яке претендує стати рятівником України від смертельного коронавірусу, пройшов брифінг щодо перспектив української вакцини від Covid-19. На шляху її розробки є низка серйозних проблем.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа".

Брифінг пройшов в умовах, при яких ні про яку безпеку мова йти не могла. Десятки журналістів були змушені товктися в вузькому коридорі, приблизно на 3-4 квадратних метрах. Микола Співак - вчений, членкор НАН, доктор біонауки, професор, і в той же час - голова наглядової ради НВП "Діапроф-Мед", виступав без маски і немов в насмішку запропонував журналістам "дотримуватися дистанції".

У вступній частині виступу Співака було дуже багато всього - подяки міністру Степанову, президенту і прем'єру (журналісти нарахували вісім таких реверансів). Звинувачення, що журналісти не розуміють, як сьогодні складно українським вченим. І навіть вірші Тараса Шевченка. Загалом, все що завгодно, крім теми конференції - української вакцини від COVID-19. В результаті журналісти просто не витримали і досить безцеремонно перервали Співака, попросивши його бути ближче до теми.

Як стало зрозуміло з подальшого виступу Співака, про жодне завершення доклінічної фази випробувань поки не йдеться. Можна говорити лише про те, що "молодим співробітникам" "Діапроф-Мед" вдалося отримати якийсь рекомбінантний білок, який потім дав певну імуногенну реакцію при перевірці на тваринах. При цьому сам же Співак не заперечує, що мова поки взагалі не йде про стійкий імунітет.

"Поки ні, це ви хочете все і відразу, так не буває", - сказав він.

Це, в свою чергу, ставить під сумнів цінність всього "досягнення" в принципі. Тому що прототип, який не дає певних стійких результатів, це тоді навіть не "кандидат".

За словами Співака, щоб закінчити доклінічні дослідження, його компанії потрібні 150 млн грн.

При цьому Співак визнав, що в Україні (в тому числі у компанії "Діапроф-Мед") відсутні лабораторії відповідного рівня біозахисту, де можна було б перевіряти реальну ефективність отриманого білка на культурі вірусу, в тому числі на людському матеріалі.

"У нас в Україні немає лабораторій BSL-3", - сказав Співак.

Це, до речі, означає, що в Україні закінчити "доклініку" буде неможливо.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Українська вакцина проти COVID-19: реальний шанс або фікція за 150 млн грн.