RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Як саме в Україні посилять карантин: став відомий найімовірніший сценарій

Ситуація з поширенням коронавірусу в Україні погіршується практично кожного дня. Через це влада планує посилити карантин у найбільш проблемних регіонах - в тих, які вже перебувають у "червоній" зоні. Частковий локдаун будуть вводити в тих населених пунктах, де фіксуватимуть понад 320 хворих на 100 тисяч населення, ці регіони неформально у владі називають "чорною" зоною.

Києву загрожує "червона" зона карантину: головний санлікар назвав терміни і умову

Про це повідомляє "Обозреватель" з посиланням на власні джерела в МОЗі.

Так, запровадити "чорну" карантинну зону можуть вже найближчим часом.

"Чорна" зона – це не щось таке "вау супер". Це та сама "червона" зона, але без пом'якшень. Її запроваджуватимуть у регіонах, де кількість хворих перевищуватиме 320 на 100 тисяч населення, а позитивне тестування буде більш як у 20% від усіх протестованих. У таких регіонах введуть жорсткі обмеження, які повністю прописано під "червону" зону, без будь-яких пом'якшень", – пояснило джерело.

Планується, що в "чорній" зоні не будуть працювати ні дитячі садки, ні школи. На скільки часу вводитимуть такий локдаун, невідомо.

Ще один сценарій, над яким працюють в МОЗ, це карантин вихідного дня. Такий варіант знаходить розуміння як серед бізнесу, так і представників влади, бо "всі бачать, що захворюваність стрімко поширюється". За цю постанову на засіданні Кабміну мають проголосувати в п'ятницю, 6 листопада.

Карантин вихідного дня запроваджує обмеження щодо відвідування торговельно-розважальних центрів і фудкортів: ТРЦ і фітнес-зали закриють повністю, а фудкорти працюватимуть тільки по замовленнях приготування їжі на виніс. В той же час магазини в ТРЦ працюватимуть, проте з дотриманням вимог – 1 людина на 20 кв.м. площі.

"Якщо ж ці заходи не допоможуть, посилення карантину триватиме далі. Завдання – будь-яким способом зменшити кількість інфікованих. Бо до ситуації, коли потрібно буде вибирати, кого рятувати, залишилося 4-5 тижнів. Коли лікарні перестануть приймати, реакція суспільства буде набагато гіршою", – підсумувало джерело.

Також стало відомо, що запровадження комендантської години у владі не підтримують, оскільки для цього потрібно ввести надзвичайний стан. Такий захід вживається за рішенням РНБО, указом президента і Верховною Радою.

Як повідомляв "Апостроф", міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу 5 листопада заявив, що в Україні почнуть штрафувати за перебування в громадських будівлях та транспорті без масок, а протокол на порушників будуть виписувати на місці.