RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Києву загрожує "червона" зона карантину: головний санлікар назвав терміни і умову

За останню добу, станом на 5 листопада, в столиці було зафіксовано 983 нових випадки захворювання на коронавірус. Це найбільший показник приросту числа нових випадків серед всіх регіонів України (Харківська область - 771 новий випадок, Хмельницька - 550). Проте, незважаючи на рекордні показники, столиця залишається в "помаранчевій" зоні епідеміологічної небезпеки. Але при такій динаміці поширення захворювання, Київ має всі шанси стати "червоним", що буде означати практично повний локдаун.

Коли це станеться, розбирався "Апостроф".

"Червона", сама критична епідеміологічна зона, згідно з постановою уряду №641 від 22 липня, встановлюється в тому чи іншому населеному пункті, якщо перевищується два показника: базовий рівень захворюваності і заповнюваність ліжок для хворих COVID-19 більше 75%.

Що стосується заповнюваності інфекційних ліжок, то за цим критерієм в Києві поки все не так катастрофічно: зараз в столиці зайнято 64% місць, хоча ще 31 жовтня було 75%.

А ось що стосується базового рівня захворюваності, то тут ситуація набагато гірша.

"Місто потрапить в "червону" зону, коли буде перевищення: 320 хворих на 100 тисяч населення", - пояснив "Апострофу" головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Коли це трапиться? Зараз базовий показник Києва становить 299 осіб на 100 тисяч населення, і він постійно зростає. Так станом на 4 листопада базовий показник становив 287 осіб, 3 листопада 277 осіб, 2 листопада 266 осіб. Як бачимо, кожен день базовий показник захворюваності в столиці зростає, в середньому, на 10 пунктів. Якщо динаміка збережеться, (а немає причин очікувати зворотного), то вже до вихідних Київ потрапить в "червону" зону.

Нагадаємо, що в "червоній" зоні повинні зупинитися всі пасажирські перевезення (в тому числі і робота метро), закритися всі установи освіти, культури, кінотеатри, ТРЦ, заклади громадського харчування, в загальному повний локдаун.

Однак, якщо Київ потрапить в "червону" зону, то це можуть бути особливі умови.

"Зараз розглядається два питання. Ми рекомендуємо "червоний" рівень епідеміологічної небезпеки розділити на два. Там, де кількість позитивних тестів від всіх протестованих людей менше 20%, там можна вибирати з переліку обмежень", - додав Ляшко.

Наприклад, закрити кінотеатри і установи культури, а закладам громадського харчування дозволити працювати, за умови дотримання заходів епідеміологічної безпеки.

"Якщо ж захворюваність 320 осіб на 100 тисяч населення, а позитивних тестів більше 20% від усієї кількості протестованих, тоді застосовується повністю весь перелік, який затверджено в постанові Кабінету міністрів", - резюмував головний санітарний лікар України.

Як повідомляв "Апостроф", раніше глава Міністерства охорони здоров'я України Максим Степанов розповів про процедуру введення комендантської години і чи можлива повна зупинка транспорту в рамках посилення карантину.