RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Дмитрівська поминальна субота 2020: що потрібно зробити 7 листопада і як поминати покійних

У суботу, 7 листопада, у православних остання поминальна суботу в цьому році, яка має назву Дмитрівська поминальна (батьківська). В цей день в православних храмах проводять поминальні літургії та панахиди, а віряни поминають померлих православних християн особливим чином.

"Апостроф" розповідає про традиції поминання померлих у Дмитрівську поминальну суботу.

Однією з головних традицій Дмитрівської суботи є поминальний обід, на який запрошують всіх родичів. У давні часи вшановували будь-якого гостя, його запрошували до столу і просили згадати покійних добрим словом, а на стіл обов'язково ставили додаткові столові прибори в знак пам'яті про померлих близьких.

В цей день немає заборони на щоденні справи і обов'язки, але віруючим важливо в цей день приділити більше часу молитвам.

У Дмитрівську батьківську суботу також упорядковують могили: на них залишають квіти і запалені свічки, а поминання роздають перехожим.

Найголовнішим в цей день є молитва за упокій померлих близьких і рідних людей. Молитися за упокій треба не тільки за батьків, хоча субота і називається батьківською, а й про друзів і знайомих, які вже пішли від нас. Для цього можна прийти до церкви на ранкову службу і написати поминальні записки, вказавши імена всіх покійних, яких ми згадуємо. Можна замовити панахиду і відстояти її разом з прихожанами або подати сорокоуст за упокій (про померлу людину будуть молитися 40 днів поспіль, поминаючи його ім'я в вівтарі).

У записках у церквах можна писати імена тільки хрещених людей. Про нехрещених, а також про тих, хто за життя був невіруючою людиною, ми можемо лише помолитися самостійно.

Щоб наші молитви були почуті, треба, безумовно, завжди робити добрі справи і допомогати нужденним, можна переказати гроші на благодійність, пожертвувати на храм, роздати милостиню, просто допомогти комусь із знайомих, про кого ви знаєте, що людині потрібна допомога.

Як повідомляв "Апостроф", в останній місяць осені святкують день Казанської ікони Божої Матері і Собор Архістратига Михаїла. Також в листопаді починається багатоденний Різдвяний піст.