RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Порушує закон: юрист вказав на скандальний нюанс з карантином вихідного дня в Україні

В Україні планують ввести карантин вихідного дня, однак це порушує норму Конституції про право на підприємницьку діяльність.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Під час локдауну навесні цього року українцям забороняли відвідувати парки і виводити дітей на дитячі майданчики. Багато юристів заявляли, що такі заходи влада ввела незаконно, адже вони порушують норми Конституції.

У серпні поточного року це підтвердив і Конституційний суд, визнавши неконституційними окремі положення постанови Кабінету міністрів про встановлення карантинних обмежень в Україні. А саме про право на свободу пересування, право залишати територію України, право на мирні зібрання, право на підприємницьку діяльність і право на доступ до медичної допомоги.

Як пояснив адвокат, старший партнер АК "Кравець і партнери" Ростислав Кравець, введення карантину вихідного дня порушує норму Конституції про право на підприємницьку діяльність.

"Відносно юридичних аспектів можу сказати, що без відповідного рішення про введення воєнного чи надзвичайного стану, такі обмеження є незаконними, про що також було сказано в рішенні КС", - зазначив він.

Юрист додав, що виникає питання також про те, хто буде відшкодовувати підприємцям збитки.

"Тобто має бути рішення про звільнення цих ТРЦ, закладів громадського харчування, магазинів, які не входять до переліку, яким дозволено працювати, від податку на землю, наприклад. Насправді це тільки спроби створити вид, що влада щось робить" , - говорить він.

Кравець також додав, що в разі введення подібних заходів бізнес може подавати до суду і захищати свої права. Зокрема, він повідомив, що вже є десятки позовів щодо заборон, що діяли навесні.

"Виявляється адвокатам також заборонено було працювати навесні, і ми подали відповідний позов про відшкодування завданих збитків цими заборонами. На сьогоднішній день вже є десятки подібних позовів. Ми ж зараз повинні говорити про заходи щодо приборкання цього вірусу, а не знову шкодити бізнесу", - сказав адвокат.

За його словами, карантин вихідного дня жодним чином не вплине на загальну картину з епідемією в Україні. Адже навряд чи щось зміниться від того, що люди будуть ходити в ТРЦ і ресторани не у вихідні, а в будні.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Карантин вихідного дня: як влада бореться з бізнесом, а не епідемією.