RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Українським лікарням почали постачати від коронавірусу "Ремдесивір": що про нього відомо

У вівторок, 10 листопада, українські лікарні почали одержувати призначений для лікування коронавірусної інфекції препарат "Ремдесивір", про закупівлю якого раніше повідомляли в Міністерстві охорони здоров'я.

Про це повідомили на офіційній Facebook-сторінці МОЗ з посиланням на заяву міністр охорони здоров'я Максима Степанова.

"Сьогодні почався розподіл "Ремдесивіру" в регіони. Цей препарат входить в наші клінічні протоколи з надання медичної допомоги для лікування коронавирусной інфекції, а також широко застосовується для екстреного використання в багатьох інших країнах світу", - повідомив він під час робочого візиту до Дніпропетровської області .

Як відомо, цей препарат було розроблено для лікування лихоманки Ебола.

Перше його дослідження на 1062 пацієнтах, проведене Національними інститутами здоров'я США (NIH), показало, що "Ремдесивір" у важких пацієнтів з коронавірусом знижує середній час одужання з 15 до 10 днів. Він також показав тенденцію до зниження смертності з 11,6 до 8%. На підставі цих результатів цей препарат отримав в США тимчасовий дозвіл для важких хворих. Пізніше він був схвалений і в Європейському союзі, і в деяких інших країнах. У серпні тимчасовий дозвіл було розширено для всіх госпіталізованих пацієнтів незалежно від тяжкості захворювання.

Найвідомішим пацієнт з коронавірусом, якого лікували "Ремдесивіром", був президент США Дональд Трамп.

Однак, ефективність цих ліків поставили під сумнів після досліджень, результати яких оголосила Всесвітня організація охорони здоров'я. За даними дослідників, "Ремдесівір" майже не впливає на ризик померти через ускладнення COVID-19 і не допомагає швидше одужати. Результати дослідження ВООЗ опублікували на сервері препринтів MedRxiv.

У той же час виробник препарату компанія Gilead відкинула висновки ВООЗ, заявивши, що вони "не узгоджуються" з іншими результатами дослідження.

Детальніше про препарат, яким будуть лікувати українців від коронавірусу читайте в матеріалі "Апострофа": Україна закупила препарат від COVID-19: чому лікуватимуть українців