RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

День українських синоптиків 2020: історія свята і погодні рекорди

У четвер, 19 листопада, святкують своє професійне свято українські синоптики. День працівників гідрометеорологічної служби України відзначається з 2003 року.

"Апостроф" розповідає про історію свята.

11 березня 2003 року другий президент України Леонід Кучма підписав указ, який встановлює, що День працівників гідрометеорологічної служби України буде щорічно відзначатися 19 листопада.

У президентському указі зокрема йшлося про те, що нове професійне свято в країні вводиться "з огляду на важливу роль працівників гідрометеорологічної служби в забезпеченні органів державної влади, органів місцевого самоврядування, населення гідрометеорологічною інформацією, прогнозами і попередженнями про небезпечні та стихійні явища, у вирішенні інших загальнодержавних завдань.

Традиційно цього дня керівництво і вищі посадові особи України вітають гідрометеорологів з цим професійним святом. Синоптики нагороджуються преміями, пам'ятними подарунками, урядовими грамотами, подяками керівництва.

Згідно даним Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, минуле літо в Києві встановило цілих шість температурних рекордів.

Середня температура повітря цього літа в Києві склала + 21,7ºС, що на 3,0ºС перевищило кліматичну норму. Це дало йому можливість зайняти друге місце серед найспекотніших в Києві з 1881 року.

Найхолодніше було на початку календарного літа - 2 і 3 червня, коли температура під ранок опустилася до + 5,5 ° С, а найспекотнішим виявилося 20 серпня, коли температура після полудня піднялася до + 34,1 ° С.

Днів зі спекою, яка перевищила 30 ° С, було 25, причому майже порівну в кожен місяць.

Кількість опадів за літо на проспекті Науки склала 55% кліматичної норми, воно увійшло в десятку самих сухих в Києві з 1891 року.

Як повідомляв "Апостроф", крім Дня працівників гідрометеорологічної служби України, 19 листопада також відзначається Міжнародний День чоловіків.