RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вчені з'ясували, наскільки маски захищають від зараження на COVID-19 - результат здивував багатьох

Велике данське дослідження показало, що маски несуттєво захищають від коронавірусної інфекції, пандемія якої не вщухає в Україні та світі.

Про результати дослідження повідомляє Annals of Internal Medicine.

Дослідники з лікарні Копенгагенського університету виявили, що не було статистично значущої різниці в кількості людей, які зіткнулися з вірусом в групі, що носить маски в громадських місцях, і групі, яка цього не робила.

Медики наголосили, що результати не слід використовувати в якості аргументу проти широкого використання масок, оскільки вони запобігають зараженню інших людей.

Дослідження було проведено в квітні і травні, коли датська влада не рекомендувала носити маски для обличчя. Протягом цього періоду тільки близько двох відсотків населення Данії заразилися на коронавірус, що менше, ніж у деяких інших європейських країнах, таких як Іспанія та Італія.

Команда набрала більше 6 тисяч дорослих і розділила їх на дві групи: одна була в хірургічних масках в громадських масках, а інша контрольна група їх не носила.

Результати показали, що через місяць 1,8 відсотка людей в масках були інфіковані вірусом. Для порівняння, 2,1 відсотка людей в групі без маски дали позитивний результат на COVID-19. Різниця між двома групами статистично не значима.

"Дослідження не підтверджує очікуваного зниження вдвічі ризику зараження людей, що носять маски", - написали автори в прес-релізі.

Попередні дослідження прийшли до аналогічних результатів, встановивши, що маски забезпечують лише обмежений захист для людини, що носить їх, але можуть значно знизити ризик для інших, якщо власник інфікований, навіть при відсутності симптомів.

Але деякі експерти не згодні з цим і стверджують, що це слабкі місця дослідження, наприклад, автори не перевіряють використання масок самостійно або що люди правильно їх одягали.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в США провели дослідження масок з вбудованими клапанами і визначили, що вони не приносять користі для зупинки поширення коронавірусної інфекції.