RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Як повний локдаун в Україні вдарить по економіці: найгірший і найкращий сценарії

Введення повного локдауну через різке погіршення показників епідемії коронавірусу в Україні однозначно матиме негативний вплив на економіку країни і найбільше постраждає малий і середній бізнес, які і малозабезпечені верстви населення, все буде не настільки катастрофічним.

Таку думку в коментарі "Апострофу" висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

За словами експерта, найбільше удар повного локдауну відчує сфера послуг, а є галузі, які майже від нього не постраждають.

"Приблизно 40-50% нашої економіки становить сфера послуг. Десь половина - це кінотеатри, ресторани, кафе - які дійсно можуть постраждати від заходів уряду. Інша половина - це, наприклад, IТ-сфера, яку локдаун майже не торкнеться. Тобто 20% від економіки ми вже можемо забрати. Плюс у нас є дві ключові галузі - аграрна та важка промисловість, які приносять десь від 30% до 50% ВВП країни. На них карантин також сильно не вплине, але близько 15-20% постраждають через зменшення попиту. Також є шанси, що заморозиться будівництво, не потрібно буде виготовляти будівельні матеріали, залізо, сталь та інше, в тих обсягах, як раніше. Крім того, якщо в Європі також буде повний локдаун, аграрна та важка промисловість не зможуть експортувати свій товар", - розповів Киян.

Експерт наголосив, що в ситуації з введенням жорстких заходів все буде залежати від конкретних кроків уряду.

"Якщо підвести підсумки, то за оптимістичним сценарієм економіка скоротиться на 20%. За песимістичним сценарієм - на 40%. Але не потрібно боятися цих цифр, адже багато чого буде залежати від підняття бізнесу в наступні місяці ", - резюмував Киян.

Більш детально про введення повторного повного карантину читайте в матеріалі "Апострофа": "Перевибори та крах економіки: що очікує Україну після введення локдауну".