RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Оформлення та отримання субсидії в Україні: названо 10 головних міфів

В Україні субсидією користуються більше 6 мільйонів сімей, проте у 2020 році зросте кількість українців, у яких виникнуть проблеми з оплатою комунальних послуг, проте українці не поспішають звертатись до влади, не всі довіряють.

Про це повідомили на "Юридичному порталі України".

Міф 1: Субсидія маленька і її складно отримати

Насправді ні, наразі для призначення компенсації необхідно всього два документи: заява та декларація про доходи. Решту інформації фахівці збирають самі. А розмір субсидії індивідуальний для кожної сім’ї, проте, чим менші доходи сім’ї - тим більше субсидія.

Міф 2: За помилки в декларації передбачений штраф

Для оформлення субсидії потрібно оформити декларацію про доходи та витрати. Штрафні санкції за допущені в декларації помилки застосовуватися не будуть, лише якщо це не навмнисне приховування важливої інформації. Проте, якщо виявлять шахрайство, то субсидію припинять надавати, а кошти потрібно буде повернути.

Міф 3: Кілька квартир і машин, в субсидії відмовлять

Раніше в законодавстві були такі норми, проте їх скасували. Важливо, що субсидія призначається на конкретну нерухомість в якій людина зареєстрована.

Міф 4: Комунальні ресурси повинні повністю використовуватися

Не обов'язково використовувати всі ресурси, держава за це не позбавить субсидії. Більш того, держава закликає економно витрачати ресурси, а збережені гроші залишаються на рахунках і можуть використовуватися в майбутніх платежах.

Міф 5: Борги за комуналку, на субсидію не сподівайся

Борги не є перешкодою, цю норму скасовали ще в 2011 році, субсидія якраз дається, щоб уникнути заборгованості. Але, для збереження субсидії важливо своєчасно погашати обов’язкову частину плати за послуги ЖКГ.

Міф 6: Безробітним субсидія не призначається

Призначається, але якщо людина перебуває на обліку в центрі зайнятості і отримує допомогу по безробіттю, то в дохід зараховується саме ця сума. Якщо таких виплат немає, то дохід враховується на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи. А якщо людина не працює та не навчається і не на обліку, то в дохід буде врахований подвійний прожитковий мінімум.

Міф 7: Крупно витратився, субсидію не побачиш

Якщо людина витратила на певну покупку понад 50 000 гривень, то субсидія не передбачена. Проте документи можна подати і якщо причина поважна, то можливі виплати.

Міф 8: Рано чи пізно субсидії доведеться повернути

Субсидія є безповоротною державною допомогою, її отримання не тягне за собою зміни форм власності, і не потрібно повертати у повному обсязі гроші при продажі чи переоформленні житла.

Міф 9: Хочеш втратити субсидію, купи валюту

Придбання валюти на суму більше 50 тисяяч, до заборон не входить, а значить не позбавляє субсидіанта права на допомогу від держави.

Міф 10: Банківські депозити позбавляють права на субсидію

Депозити і їх відсотки не враховуються в доходи сім’ї і не позбавляють субсидії.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ще з 2016 року в Україні існує можливість оформити субсидію на оплату житлово-комунальних послуг не виходячи з дому, що особливо актуально в період пандемії коронавірусу.