RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Коли повертаються нюх і смак після коронавірусу: вчені дали несподівану відповідь

Хворі на коронавірус, який не стихає в Україні, можуть страждати від симптомів хвороби, зокрема втоми, втрати запаху і смаку, задишки і кашлю, довше, ніж вважалося раніше.

До такого висновку прийшли вчені з Женевського університету, а також лікарі та епідеміологи Університетських лікарень Женеви і Головного управління охорони здоров'я кантону Женева, які провели дослідження, його результати опубліковано в журналі Annals of Internal Medicine.

За словами вчених, у частини хворих на COVID-19 нюх і смак можуть повернутися тільки через півтора місяця і більше, це свідчить про "затяжний" коронавірус. Найчастіше така картина спостерігається у тих, хто переносить хворобу в легкій формі і лікується амбулаторно.

Відзначається, що в березні 2020 року було створено систему COVICARE моніторингу та консультування пацієнтів з COVID-19, котрі не мають потреби в госпіталізації. З ними регулярно спілкувалися медики, які припускали, що хворі без особливих факторів ризику, середній вік яких 43 роки, легко впораються з хворобою.

Однак через шість тижнів після постановки діагнозу майже у третини учасників все ще зберігалися один або кілька симптомів, пов'язаних з COVID-19: втома - у 14 відсотків, втрата смаку і запаху - у 12 відсотків, задишка - у 9 відсотків, постійний кашель - у 6 відсотків, головні болі - у 3 відсотків. У даний час дослідження тривають.

Як повідомляв "Апостроф", раніше група вчених з Каліфорнійських університетів у Берклі і Сан-Франциско прийшли до висновку, що камера смартфона може допомогти при експрес-діагностиці коронавірусу.