RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

ЗМІ вказали на ризик використання акції SaveФОП для дестабілізації ситуації в країні

Зіткнення під час акції SaveФОП вказують на можливу інтеграцію в протести сил, зацікавлених у дестабілізації ситуації.

Мова про це йде в статті "Пристрасті ФОПів: що обіцяє" майдан підприємців?" на KP.UA, пишуть "Економічні новини".

"Мирна акція фактично перетворилася в провокацію - "Safe ФОП" перейшли межу. Цей "майдан підприємців" вже вийшов за рамки конструктивного діалогу з владою, що в підсумку призвело до зіткнень 15 грудня. Очевидною стала і політизація руху - проштовхнути свої інтереси на хвилі обурення підприємців - спокуслива перспектива, враховуючи розбрат в кабінетах влади. За деякими даними, безлади влаштували провокатори, що проникли в ряди протестуючих, і що їх направила туди якась третя сила. Через причину агресивності і нестабільності настроїв руху очевидно, що самі "Safe ФОП" не контролюють ні процес, ні настрої всередині руху", - йдеться в публікації.

Автор вважає, що спецслужби "провалили роботу щодо попередження ситуації", тому основне навантаження по відновленню правопорядку лягла на Нацполіцію.

"Факти провокацій і можлива загроза національній безпеці в ключі розхитування ситуації в країні має більш ретельно опрацьовувати СБУ. Це ситуація, коли спецслужби зобов'язані працювати на випередження і припинити подальший розвиток ситуації - це парафія саме служби безпеки. Але поки - все кинуто на самоплив. Поліція працює, але за виконання обов'язків у звичайний спосіб їх спробують звинуватити у всіх смертних гріхах. Однак в подібних ситуаціях "реверансів" у дусі "вибачте" і "будь ласка" не має бути в арсеналі правоохоронців - це силовий орган, задача якого пригнічувати настрої, що представляють небезпеку громадському порядку і здоров'ю оточуючих", - підкреслює він.

У статті наголошується, що влада могла вжити ряд заходів, які дозволили б уникнути зіткнень і оголошення безстрокового протесту: "Деякі кроки варто було б зробити Кабміну ... Почати діалог з підприємцями за умови припинення акцій протесту, створити координаційну раду "влада-ФОП" і вирішувати спірні моменти в рамках її роботи. Учасники діалогу повинні прийняти дійсність і складну економічну ситуацію в країні, політика ультиматумів має залишитися в минулому", - пише ЗМІ.

Автор додав: "З огляду на непросту ситуацію в країні, черговий виток кризи як економічної, так і політичної може завдати серйозної шкоди. Дестабілізація ситуації може не тільки нашкодити Україні, а й просто знищити її. Навіть невеликі потрясіння, в першу чергу, можуть знову обрушити українську економіку. І тоді пенсіонери не побачать пенсій, працівники - зарплат, а ФОПовці - покупців з грошима".