RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Є кілька чинників: академік пояснив, чому в Україні падає захворюваність на COVID-19

Зменшення кількості виявлених нових випадків коронавірусу в Україні, яке фіксують останніми днями, пов'язане зі спаданням другої хвилі пандемії в країні, а також зі зменшенням агресивності самого вірусу.

Про це розповів в інтерв'ю виданню "РБК-Україна" директор Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України, голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО, академік Сергій Комісаренко.

За словами вченого, зменшення нових випадків захворювання COVID-19 має кілька причин, які залежать від поведінки самого вірусу.

"Я не думаю, що зараз менше тестують. Я думаю, що просто менше виявляють вірус. Як правило, тестування роблять, коли люди з ознаками захворювання або після можливого контакту з інфікованими звертаються з проханням зробити діагностику. Якщо менше виявляють вірус, отже, менше людей зверталися за діагностикою та, можливо, менше людей було інфіковано", - зауважив Комісаренко.

Він звернув увагу на те, що аналогічний процес відбувається в різних країнах по-різному.

"Можливо, у нас насправді зараз менше людей інфікуються цим коронавірусом, і, можливо, у нас закінчується перша хвиля. І було б добре, щоб друга хвиля взагалі не почалася або почалася набагато пізніше", - наголосив академік.

При цьому коронавірус в Україні може втрачати свою контагіозність (агресивність - "Апостроф").

"Перший і головний фактор, який може впливати - це поведінка самого вірусу. Він стає то більш контагіозним, то менш контагіозним. Поки немає новин про те, що вірус стає більш-менш летальним, що він викликає більш жорстке або полегшене захворювання. Його поведінка щодо перебігу захворювання поки що не змінилася. Але його контагіозність змінюється", - пояснив Комісаренко.

За словами академіка, штам коронавірусу, який поширюється в Україні, не є настільки контагіозним, як штами в інших країнах на заході Європи. Для цього потрібно було б проаналізувати структуру геному або геномів цього вірусу в Україні та порівняти з іншими, чого в Україні поки не роблять.

"Другий фактор, також вкрай важливий - це те, що наші люди поступово починають розуміти небезпеку вірусу і захворювання COVID-19, яке він викликає, і починають більш ретельно виконувати рекомендації карантину: маски, миття рук і дистанціювання", - резюмував вчений.

Читайте детальніше в ситуацію з коронавірусом в Україні в матеріалі "Апострофа": Нам знову навішали локшину на вуха - лікар Сергій Кравченко про боротьбу з COVID-19 в Україні.