RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Коли в Україні колядують, щедрують і посівають в 2021 році: всі дати і традиції

Увечері 6 січня, з появою в небі першої зірки, православні християни в Україні сідають за святковий стіл, накритий традиційними пісними стравами, щоб відзначити переддень Різдва - Святвечір. Починаючи з цього дня, заведено прославляти народження Христа колядками.

"Апостроф" нагадує, в чому відмінність колядок, щедрівок та посівалок.

Час колядувати

Перші колядки починають звучати вже ввечері, 6 січня, після того, як досить стемніє. Першими колядниками найчастіше виступають діти, які після різдвяної пісні просять віддячити їм. В знак подяки за коляду господарі будинку дають їм гроші та солодощі.

У західних областях збереглася традиція ходити вертепом - самодіяльною театральною трупою з традиційними для Різдва героями: ангелами, царями-волхвами, пастухами, чортом, Іродом, смертю і т.п. А на сході України колядувати ходять з рогатим "ліхтарем" з решета: всередину решета вставляють свічку, а зовні кріплять до нього роги і прикрашають фольгою і стрічками в формі зірки.

Час щедрувати

Українські щедрівки звучать під час святкування так званого Старого Нового року, який припадає на 14 січня. За церковним календарем 13 січня в Україні святкують день Маланки, а 14-го - Святого Василя.

В цей час молоді люди ходять по домівках з побажаннями всяких щедрот: багатства, здоров'я і удачі в новому році. За це вони теж отримують нагороду зі святкового столу або грошима.

У ці дні також організовують театральні постановки за участю "Маланки", в яку, за традицією, переодягається неодружений хлопець.

Час посівати

Вранці в перший день Старого Нового року (на свято Василя), 14 січня, хлопчики до 14 років приходять посівати. Дівчаткам посівати заборонено, оскільки вважається, що представниці жіночої статі можуть принести в будинок сварки і бідність.

Під час проголошення поздоровлень з Новим роком посывальники "сіють" зерно на порозі і в будинку господарів. За це їм выддячують солодощами, а зерно, яким вони "засіяли", не вимітають до самого заходу.

Посівати, за традицією, прийнято будь-яким цільним зерном, але частіше за все пшеницею, ячменем і житом. Не можна посівати горохом, просом або пшоном, щоб в будинку не було сліз.

Раніше "Апостроф" нагадував про те, які православні та католицькі свята відзначатимуть українці в січні.