RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Кафе з відвідувачами, маршрутки битком: як в Україні масово ігнорують жорсткий карантин

У п'ятницю, 8 січня, в Україні почався локдаун, який триватиме до 24 січня. Однак українці масово ігнорують його норми.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Головна відмінність зимового локдауну від жорсткого весняного карантину полягає в тому, що уряд не наважився зупинити роботу громадського транспорту. Замість цього були введені певні обмеження, наприклад, заборона на перевезення "стоячих" пасажирів, але це не спрацювало.

"Сьогодні їхав на роботу, і водій маршрутки спокійно трамбував стоячих пасажирів в салон. Зрозуміло, що карантин, зрозуміло, що обмеження, але як інакше дістатися на роботу? Таксі мені ніхто не оплачує, а більше маршруток на рейс теж ніхто не випускав. А їхати потрібно всім", - розповів житель села Софіївська Борщагівка (передмістя Києва) Анатолій.

Як наслідок, такі напівзаходи не привели до різкого зниження мобільності населення. А раз так, сфера обслуговування і громадське харчування, які повинні були відмовитися від стаціонарного обслуговування клієнтів, в реальності не зробили цього. Адже якщо є попит, то буде і пропозиція.

"Наприклад, у Львові, закрилися далеко не всі заклади. Кафе в ратуші працює абсолютно відкрито, а деякі кафе пускають всередину, але таємно і не всіх. Ресторан "Реберня" відправляє відвідувачів на задній двір, а там вже ярмарок, і готування повним ходом. До речі, мої знайомі дуже добре попросилися всередину і їх пустили", - розповіла киянка Анна, яка проводила новорічні свята у Львові.

Вона додала, що багато закладів просто поставили столики біля входу і, таким чином, вони як би працюють на винос, але сідати за столики нікому не забороняють.

І така ситуація не тільки у Львові. У столиці, наприклад, не припиняли роботу ковзанки, а на популярному гірськолижному курорті "Буковель" в Івано-Франківській області в дні посиленого карантину було особливо багатолюдно.

"Дружне" ігнорування локдауну відбувається під акомпанемент потурання місцевої влади. Наприклад, міський голова Тернополя Сергій Надал напередодні локдауну заявив, що не збирається посилювати карантин і вводити додаткові обмеження. Про наміри саботувати локдаун повідомляв і скандальний мер Черкас Анатолій Бондаренко. Правда, карантин в цих містах все ж був введений, а мери тільки розвели руками.

Але якщо до витівок мерів-бунтарів в Україні в общем-то звикли, то саботаж локдауну тими, хто сам його і придумав, виглядає щонайменше дивно. Так, український сегмент соцмереж і більшість ЗМІ обійшли фото президента Володимира Зеленського, який в розпал посиленого карантину відправився розсікати на лижах в "Буковель", попутно фотографуючись зі своїми шанувальниками. Природно, ніякої дистанції гарант не дотримувався, та й маски на його обличчі не було.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Нокдаун від локдауну: хто винен і що робити.