RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

26 травня

Всі новини

Несподіваний наслідок пандемії коронавірусу: страждають очі дітей

Під час пандемії коронавірусу діти більше часу проводять вдома, перед екранами і книгами. Це призвело до збільшення кількості дітей з короткозорістю.

Про це пише JAMA Ophtalmology.

Висновки були зроблені на основі обстеження зору 123 535 дітей у віці від 6 до 13 років з 10 шкіл китайської провінції Шандунь.

Збір даних проводився з 2015 по 2020 рік, їх остаточний аналіз був проведений в липні 2020 року. При цьому, з 2015 по 2019 роки динаміка збільшення кількості короткозорих дітей була стабільною. А в 2020 році відбувся стрибок: частка короткозорих дітей у віці 6-8 років збільшилася.

Найбільше зросли показники серед шестирічних: з 5,7% до 21,5%. Для старших дітей (10-13 років) цей показник змінився не так значно. Вчені не можуть пояснити цю закономірність.

Медики переконані, що погіршення зору у дітей пов'язана з тим, що через пандемію вони проводять більше часу вдома. Однак поки незрозуміло, чому серед молодших дітей короткозорість поширюється швидше. Можливо, діти цієї вікової групи більш чутливі до зміни зовнішніх чинників.

Вчені рекомендують батькам скорочувати час, який діти проводять перед екранами і стежити за тим, щоб дитина перебувала на відстані щонайменше одного метра від монітора. Також важливо щоб якийсь час діти проводили поза домом.

Як повідомляв "Апостроф", у хлопчика з американського селища Шелбі (штат Мічиган) після перенесеного COVID-19 розвинулося рідкісне ускладнення, в результаті якого йому доведеться ампутувати ноги.